Egypte straft bijbelverbrander

Cairo wil laten zien dat discriminatie christenen wel meevalt

Verschillen moeten er zijn, zo vindt de Egyptische justitie. Een moslimgeestelijke die op 11 september vorig jaar voor de Amerikaanse ambassade onder veel publiciteit een bijbel verscheurde en verbrandde, kreeg zondag een boete van ongeveer 600 euro. Eerder moest een christelijke leraar die in de les de profeet Mohammed zou hebben beledigd, 8000 euro betalen.

Sjeik Ahmad Abdoellah, beter bekend als Aboe Islam, protesteerde met zijn daad tegen een in de VS opgenomen anti-Mohammedfilmpje, waarvan een Egyptische christen de regisseur was. Een filmpje van de bijbelverbranding staat op YouTube. De sjeik kreeg ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van elf jaar. Zijn zoon moet dezelfde boete betalen en kreeg acht jaar voorwaardelijk.

De sjeik heeft een eigen tv-station, dat zich met religieuze polemieken richt op twee doelgroepen: bekeerlingen tot de islam en christenen. Juridisch gezien kon de rechtbank weinig anders dan hem veroordelen. De Egyptische wet beschermt de drie wettelijk erkende godsdiensten: islam, jodendom en christendom. Vanuit christelijke hoek zijn er klachten dat dat principe vooral wordt toegepast ter bescherming van de islam. Dat zou ook gelden voor het verbod op godslastering. Het optreden van de sjeik was zo provocerend, dat justitie vanwege haar geloofwaardigheid wel een daad moest stellen.

De veroordeling van de sjeik komt de Egyptische overheid juist nu wel goed uit. Egypte wil graag aan het buitenland laten zien dat het met de discriminatie van christenen wel meevalt. In eigen land wil de overheid zich graag profileren als een betrouwbare beschermer van de islam, maar ze heeft geen behoefte aan echte botsingen tussen de godsdiensten.

Het gevaar dat religieuze sentimenten uit de hand zouden kunnen lopen, is toegenomen door de recente ontwikkelingen op het Syrische slagveld. Moslimgeestelijken van naam roepen op tot een heilige oorlog. Weliswaar tegen sjiieten en niet tegen christenen, maar de verhitte sfeer kan toch ook voor christenen bedreigend zijn. Een koude douche lijkt gewenst en de veroordeling van een bijbel verbrandende sjeik kan daar misschien toe bijdragen.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden