Egypte en Tunesië bang voor verpieteren revolutie

De presidenten van Tunesië en Egypte zijn verdreven, maar juist in deze twee landen kwam het dit weekeinde opnieuw tot botsingen tussen demonstranten en de politie. In Tunesië vielen daarbij drie doden. De Tunesische premier besloot daarop gisteren af te treden.

TUNESIË

Het aanblijven tot nu toe van Mohammed Ghannoechi, een ex-handlanger van de verdreven president Zine el-Abidine Ben Ali, was een van de voornaamste redenen waarom Tunesiërs nog altijd de straat op gaan. Zij vrezen dat hun revolutie verpietert omdat het ancien regime nog steeds stevig in het zadel zit. Ze eisen dat alle oud-medewerkers van Ben Ali opstappen. Ook willen ze snel verkiezingen en een nieuwe constitutie.

Ghannoechi diende onder Ben Ali als minister van financiën en internationale samenwerking, en sinds 1999 als premier. Op de tv legde hij uit dat hij geen deel wilde zijn van een repressief regime: ¿Mijn ontslag kan zorgen voor een betere sfeer voor een nieuw tijdperk.¿ Vlak na de bekendmaking trokken mensen juichend de straat op.

De 84-jarige Beji Caid Sebsi is de nieuwe voorlopige premier. Hij was minister van buitenlandse zaken onder Tunesië's eerste president, Habib Bourguiba, die in 1987 werd afgezet door Ben Ali.

EGYPTE

Ook in Egypte kwam het zaterdag tot een treffen. Ook daar eisen de betogers dat hervormingen vlugger worden doorgevoerd en dat premier Ahmed Sjafik, die deel uitmaakte van de regering van oud-president Moebarak, vertrekt.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten bood later zijn verontschuldigingen aan voor het hardhandige optreden.

Intussen heeft de chef van de Arabische Liga, Amr Moessa, bekend gemaakt dat hij wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen. De commissie die onderzoek doet naar grondwetshervormingen stelde gisteren dat de regels voor deelname aan de verkiezingen moeten worden versoepeld. Bovendien moet het aantal ambtstermijnen van de president worden beperkt tot twee. Het is de bedoeling dat de Egyptenaren al eind maart over een nieuwe grondwet stemmen. Juist prominent oppositieleider Mohammed ElBaradei - de ex-baas van het atoomagentschap, waarschuwde verleden week dat een te snel proces in het voordeel van de oude macht werkt. Die is georganiseerd, terwijl de oppositie dat - nog - niet is.

OMAN

Ook in de andere landen in de regio hielden de protesten aan, met als nieuwkomer Oman. Daar raakten zo'n 2000 demonstranten in de noordelijke stad Sohar slaags met de politie. Oman, een bondgenoot van het Westen, wordt al veertig jaar geleid door de nu zeventigjarige sultan Kaboes bin Said al-Said. Politieke partijen zijn er niet. Het is niet duidelijk of de onrust gevolgen heeft voor het geplande staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Willem- Alexander en prinses Máxima van 6 tot en met 8 maart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden