Eggenkamp stopt, ’een klein beetje verbitterd’

Ruim negen maanden voor de Spelen van Peking stopt Gerritjan Eggenkamp met topsport. De ervaren roeier is het niet eens met het selectiebeleid. „Het komt niet professioneel over.”

Hij realiseert zich dat zijn mening minder sterk overkomt, omdat hij een eigenbelang heeft in de discussie rond de olympische boten voor Peking. Gerritjan Eggenkamp denkt echter dat hij goede argumenten had. Maar Mark Emke, bondscoach van de zware roeiers, wilde daar in zijn selectiebeleid niet aan tegemoet komen. Eggenkamp (31) stopt daarom per direct, ’een klein beetje verbitterd’.

De Leidenaar had nog één sportieve droom. De man die in 2002 met Oxford The Boatrace naar Cambridge won, wilde goud op de Spelen veroveren. Met de Holland Acht lukte het hem deze zomer op het WK in München niet zich direct te kwalificeren. Ze werden tiende. Eggenkamp zag alternatieven. De samenstelling van de vier-zonder-stuurman diende ter discussie te komen, zodat hij ook een kans zou krijgen. Een andere optie was deze ’vier’ op te offeren aan een nieuwe, sterke Holland Acht.

„De meeste kansen op goud hadden we in de acht gehad, als we alle sterke roeiers van Nederland bij elkaar hadden gezet. Het internationale veld is daar niet zo sterk. Dan was Sjoerd Hamburger, de skiffeur, er ook bij gekomen. Maar de vier zit voor andere roeiers al drie jaar potdicht.” Een ongezonde situatie, vindt ’Big G’, die in 2004 op de Spelen van Athene nog zilver won met de Holland Acht. „De huidige vier is een vriendenploeg, maar heeft niet de meest professionele uitstraling. De coach is één van die vrienden. Er zijn geen openingen.”

Eggenkamp probeerde de afgelopen maanden Emke te overtuigen. Hij kreeg steeds nul op rekest. De coach meent dat de vier-zonder al bewezen heeft tot de wereldtop te behoren. Het kwartet met Geert Cirkel, Gijs Vermeulen, Matthijs Vellenga en Jan-Willem Gabriëls won dit jaar de World Cup van Luzern en veroverde zilver en brons op het WK van 2006 en 2007. Met deze boot zijn er reële kansen op een olympische medaille, meent Emke, ook omdat de jarenlang als onaantastbaar beschouwde Britten kwetsbaar zijn gebleken. Over de acht heeft hij minder zekerheden. In juni moet die het olympisch kwalificatietoernooi in Poznan nog zien te winnen.

Eggenkamp: „De coach stond voor de keuze: creëer ik rust in de tent of geef ik anderen ook een kans om te kijken of we nóg sterker kunnen worden. Dat laatste is niet gebeurd. Op die manier raken veel roeiers gedemotiveerd. Dirk Lippits is niet voor niets ook al gestopt. Als je verliest kun je dat alleen accepteren als je een eerlijke kans hebt gehad. Die hebben we niet gehad.”

Het internationale achtenveld biedt volgens hem kansen. Alle achten bleven dit jaar minimaal vier seconden van het wereldrecord. Zelf bleef hij met Mitchel Steenman dit jaar ongeslagen in de twee-zonder. Uitslagen en ergometerscores hadden volgens Eggenkamp tot een gouden acht kunnen leiden. „Het voordeel van de jonge selectie is dat er individueel nog behoorlijk rek in zit.”

Door zijn besluit om nu te stoppen mist Emke een belangrijke pion in de selectie waarmee hij richting Poznan wil werken. De bondscoach houdt niet alleen vast aan de huidige vier-zonder omdat het een vriendenploeg is. „Dat is een toevalligheid. Maar ik geloof niet dat je een moeilijk traject moet ingaan door de vier op te offeren. Die vier kan vooraan in de olympische finale eindigen. En het achtenveld is niet zo zwak, met Canada, Duitsland en straks ook de Amerikanen.”

Eggenkamp, vader van twee kinderen, gaat binnenkort fulltime werken als consultant bij McKinsey. „Het is wrang om op deze manier afscheid te nemen. Ik heb in het roeien al mijn jongensdromen waar kunnen maken, maar ik haak nu een klein beetje verbitterd af. Het is extra jammer dat ik niet de kans krijg om nog één keer op jacht te gaan naar olympisch goud.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden