EG stelt comite in dat luchtvaart moet 'redden'

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft een comite van deskundigen in het leven geroepen die met plannen moet komen hoe de Europese luchtvaart weer winstgevend kan worden gemaakt. De 23 grootste Europese maatschappijen hebben vorig jaar samen een verlies geleden van ongeveer 2,5 miljard gulden.

Onder leiding van de vroegere Belgische minister van transport Herman de Croo moeten deskundigen van onder meer de KLM, Lufthansa, Europese luchthavens en de toeristenindustrie, ideeen ontwikkelen over hoe aan de nu al jaren aanhoudende malaise een einde kan worden gemaakt.

Namens de KLM zit topman P. Bouw in het comite.

De Croo stond als Belgisch minister van vervoer aan de basis van de liberalisering van de luchtvaart in Europa. Hij meent nu dat er opnieuw belangrijke structurele veranderingen nodig zijn. De twaalf leden tellende adviesgroep is onafhankelijk en heeft van de Europese Commissie alle ruimte gekregen om haar werkzaamheden zelf in te richten. “We kunnen niet langer op de oude voet doorgaan”, aldus De Croo. De kosten van de Europese luchtvaartmaatschappijen zijn te hoog, en de industrietak is te versnipperd, meent hij. “Een ingrijpende reorganisatie om de maatschappijen produktiever te maken is nodig om te overleven.”

Eurocommissaris Abel Matutes van transportzaken liet gisteren blijken niet tegen fusies in de luchtvaart te zijn. Sommige maatschappijen zijn te klein, aldus Matutes, “en verscheidene fusies zouden daarom wel eens noodzakelijk kunnen zijn”. Die visie belooft in ieder geval goed nieuws voor de KLM, die in onderhandelingen is met Swissair, Sas en Austrian Airlines over een fusie.

Met de instelling van de adviesgroep aapt Europa de Verenigde Staten na.

De regering Clinton heeft een maand geleden al een commissie ingesteld die met aanbevelingen moet komen hoe de Amerikaanse luchtvaart gered kan worden. De verliezen zijn daar, vooral als gevolg van ongebreidelde concurrentie, de afgelopen jaren nog dramatischer geweest dan in Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden