EG laat verbod op export Nederlandse varkens intact

Van onze correspondent

"Diep droevig" , noemde minister Bukman het uitblijven van dat besluit. Aanstaande maandag zal er in Brussel opnieuw worden overlegd over het exportverbod op Nederlandse varkens.

Nederland had gehoopt dat er met ingang van volgende week woensdag een eind zou komen aan het exportverbod, op voorwaarde dat varkens die levend de grens over gaan een bloedtest zouden ondergaan. Varkens die bestemd zijn voor fokkerij of mesterij, zo luidde het compromisvoorstel, zouden systematisch gecontroleerd worden. Van de varkens die voor de slacht geexporteerd worden, zou steekproefsgewijs 10 procent aan controle onderworpen moeten worden.

Spanje en Portugal eisten echter strengere maatregelen tegen Nederland. En Italie verzette zich omdat het gisteren een exportverbod kreeg voor alle dieren en vleesprodukten vanuit vijf regio's, in verband met de daar voorkomende mond- en klauwzeer. Deze gevreesde veeziekte is uitgebroken in de zuidelijke regio's Basilicata, Apulie, Campanie en Calabrie, en in het Noorditaliaanse Veneto. Volgens EG-functionarissen is de ziekte afkomstig van uit Kroatie geimporteerd vee.

De ministers van landbouw werden het gisteren intussen eens over de melkquota voor komend jaar: die zullen niet worden verlaagd. Het voorstel van de Europese Commissie om de interventieprijs voor boter te verlagen met 5 procent stuitte op weerstand van vele lidstaten. Bukman zei zich niet tegen die verlaging te verzetten. De marktpositie van boter is relatief slecht, aldus de minister. "Verlaag je nu de interventieprijs niet, dan ben je volgend jaar wellicht gedwongen de quota te verminderen."

Een besluit werd echter uitgesteld tot april. Dat gold ook voor de medeverantwoordelijkheidsheffing voor melk. Volgens Bukman zijn de landbouwministers het er echter over eens dat die kan worden afgeschaft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden