EFSF verliest AAA-status, Sarkozy: Franse kredietrating verandert niets

President Sarkozy vandaag tijdens een persconferentie.Beeld epa

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van het Europese noodfonds (EFSF) verlaagd van AAA naar AA+. Eerder werd al de kredietwaardigheid van landen als Frankrijk en Oostenrijk met een stap verlaagd. De Franse president Nicolas Sarkozy reageerde daar vandaag onverschillig op.

De verlaging kan de mogelijkheden van het EFSF om goedkoop geld te lenen bemoeilijken. Hoewel de meeste landen in de eurozone de obligaties van het noodfonds garanderen, hangt de kredietrating van het EFSF af van de AAA-landen. De nog resterende vier AAA-landen kunnen onvoldoende garanties bieden om de leencapaciteit van het fonds - 440 miljard euro - veilig te stellen, aldus de kredietbeoordelaar.

Standard & Poor's zegt de rating van het EFSF te herstellen als de eurozone blijk geeft van een verbeterde kredietwaardigheid.

Sarkozy reageerde vandaag voor het eerst op de verlaging van de Franse kredietwaardigheid. De president zei ervan overtuigd te zijn dat de verlaging van AAA naar AA+ niets verandert. Hij maakte zich niet druk over de opvattingen van kredietbeoordelaars. 'We moet kalm reageren op de verlaging, door een stap terug te nemen', aldus Sarkozy.

De adviseur van de Duitse minister van financiën acht de kans dat Duitsland, net als Frankrijk, zijn AAA-status verliest, 50 procent. 'De reddende landen bereiken nu zelf hun grenzen', zei hij gisteren.

En dat Nederland vrijdag de dans is ontsprongen, is geenszins reden om achterover te leunen, aldus Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit van Amsterdam. 'Als Nederland niets aan zijn begrotingstekort doet terwijl de landen om ons heen dat wel doen, daalt onze positie op de ranglijst', stelt Hoogduin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden