Efficiëntie-verlies zonnepanelen valt reuze mee

Mijn zonnepanelen houden het waarschijnlijk langer vol dan ik.... Beeld Vincent Dekker
Mijn zonnepanelen houden het waarschijnlijk langer vol dan ik....Beeld Vincent Dekker

Zonnepanelen blijken veel minder snel te verouderen dan tot nu toe vaak wordt beweerd. Ook na twintig of zelfs dertig jaar geven ze nog vrijwel het volle pond.

Vincent Dekker

Schreef ik vorige week nog dat ik zo weinig merkte van de zogeheten 'degradatie' van mijn zonnepanelen. Kijk op internet en je ziet dat volgens veel deskundigen zonnepanelen per jaar ongeveer 0,5 tot 2 procent minder stroom leveren bij gelijke hoeveelheid zonne-instraling. Maar vier jaar na aanschaf werd de afgelopen meimaand mijn beste maand ooit. Van vier jaar degradatie (2 tot 8 procent minder opbrengst) leek bij mij geen sprake.

Nou, dat kan kloppen, zeggen deskundigen van het Fraunhofer Instituut in Duitsland in hun nieuwste studie over zonnepanelen. Ze hebben 14 systemen onderzocht en concluderen nu dat 'veroudering zo langzaam gaat dat het wetenschappelijk bijna niet is aan te tonen' (zie pagina 44 van dit rapport).

0,1 procent, of minder
De onderzoekers komen uit op gemiddeld 0,1 procent per jaar voor een compleet systeem, dus niet alleen voor de panelen. Er van uitgaande dat ook omvormers een kleine veroudering zouden kunnen kennen, moet het voor de panelen dus eigenlijk nog minder zijn dan die 0,1 procent.

Wel is er een efficiëntie-verlies van 1 tot 2 procent in de eerste dagen dat de panelen in gebruik worden genomen. Maar daarna is de veroudering dus zo goed als nihil. Dat betekent dat je na dertig jaar nog altijd zou kunnen rekenen op zo'n 95 procent of meer van je oorspronkelijke capaciteit, de 1 à 2 procent van de eerste dagen meegerekend.

40 jaar
De praktijk wijst dit ook uit. Sommigen onder ons hebben al veertig jaar zonnepanelen, en zij beweren ook dat ze erg weinig merken van verlies.

Alles hangt wel af van de kwaliteit van de panelen. 'Maandagochtend-producten' kunnen sterk afwijken. Maar dat merk je waarschijnlijk snel genoeg, en dan treedt de fabrieksgarantie in werking, die veelal minstens 90 procent na tien jaar en 80 procent na 25 jaar bedraagt. Bij standaardpanelen moet dat dus héél makkelijk haalbaar zijn.

Erfgenamen
Gezien hun stroomopbrengst zit ik met mijn panelen 'gewoon' goed, vermoed ik. Dat belooft nog veel gratis stroom voor mijzelf en wellicht ook mijn erfgenamen...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden