'Effectbejagin film over Waffen-SS'

Twee researchers die betrokken waren bij de documentaire 'Zwarte soldaten' distantiëren zich van de film omdat die een historisch onjuist en onevenwichtig beeld van Nederlanders in de Waffen-SS zou geven.

De documentaire was gisteravond te zien bij de NCRV. Filmmaker Joost Seelen laat in 'Zwarte soldaten' zes Nederlanders aan het woord die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid waren van de Waffen-SS. De contacten kwamen tot stand door bemiddeling van twee researchers, Cees Kleijn en Stijn Reurs. Zij hebben meer dan honderd voormalige leden van de Waffen-SS gesproken.

Volgens historicus Kleijn doet de documentaire onvoldoende recht aan de mannen, die in zijn ogen ongenuanceerd als fout worden weggezet. "Voor een leek werkt dat beeldbevestigend, in de trant van 'zie je wel, die mannen zijn nazi's en ze hebben niets van de oorlog geleerd'."

Kleijn verwijt Seelen effectbejag door de nadruk te leggen op een paar antisemitische uitspraken. "Jammer, want met het beeldmateriaal had hij een veel completer beeld kunnen geven." De meeste leden van de Waffen-SS vochten aan het Oostfront. In de documentaire gaat de aandacht vooral uit naar de Jodenvervolging.

Filmmaker Seelen toont zich niet onder de indruk van de kritiek. "Ik heb het gevoel dat zij moeite hebben met het bewaren van kritische distantie. De Waffen-SS is veroordeeld als een misdadige organisatie. Ik laat zien dat er nog mannen rondlopen met verkeerde ideeën, maar ik vel zelf over hen geen moreel oordeel."

De man die in de film de meest rabiate uitspraken doet, Klaas, was volgens Kleijn geen lid de Waffen-SS. Seelen noemt dat gemillimeter. Klaas was lid van de Landstorm, een Nederlandse organisatie die onder het gezag van de Waffen-SS stond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden