Effect afwaardering is beperkt

Eventueel verlies AAA-status resulteert niet per se in hogere rente voor Nederland

De economische vooruitzichten van Nederland, Duitsland en Luxemburg worden slechter, zo stelt kredietbeoordelaar Moody's. Op termijn raken de landen mogelijk de hoogste kredietbeoordeling - AAA - die zij nu nog hebben kwijt. Drie vragen en antwoorden over de boodschap van Moody's.

Wat is er veranderd dat de 'sterke' eurolanden nu ineens afgewaardeerd dreigen te worden?
In die landen zelf op zich niet zoveel. Natuurlijk spreekt Moody's in het geval van Nederland over de bekende verschijnselen, zoals de hoge hypotheekschulden van huishoudens in combinatie met de dalende huizenprijzen. Maar de belangrijkste oorzaak van de slechte vooruitzichten is de situatie in de eurozone. Nu de kans toeneemt dat Griekenland alsnog uit de euro zal moeten stappen en Italië en Spanje financiële steun moeten vragen in Brussel, zullen de sterke eurolanden daar meer geld voor moeten reserveren. Moody's stelt dat de Europese leiders weinig doortastend optreden in de schuldencrisis, waardoor deze eigenlijk steeds erger wordt.

Is een noodfonds met honderden miljarden euro's en de onlangs toegezegde steun voor de Spaanse banken dan nog niet genoeg?
In de ogen van Moody's is er met dergelijke maatregelen altijd gereageerd op acute problemen, terwijl een totale oplossing voor de schuldencrisis ontbreekt. Het beschikbare geld in het Europese noodfonds is te weinig om grote eurolanden financieel voldoende te kunnen steunen. Dat kan zijn tol gaan eisen voor de eurolanden die nu nog de hoogste beoordeling hebben. Als de grote economieën Italië en Spanje het niet langer zelfstandig kunnen bolwerken, neemt de druk op de sterke eurolanden dubbel toe: nu betalen Italië en Spanje nog mee aan de eerdere reddingen voor Griekenland, Ierland en Portugal. Als zij zelf om steun vragen, moeten steeds minder landen steeds hogere steunbedragen opbrengen. Die last wordt te zwaar voor Nederland, Duitsland en Luxemburg, zo oordeelt Moody's.

Wat zijn de directe gevolgen van het verliezen van de AAA-status?
Doorgaans geldt dat hoe lager de kredietbeoordeling van een land is, hoe hoger de rente wordt die het moet betalen om geld te lenen bij beleggers. Maar dat dit niet altijd zo werkt, bleek al eerder, toen de kredietbeoordeling van de Verenigde Staten en Frankrijk werd verlaagd: beide landen zagen na die tijd de rente juist dalen. Bovendien wordt de club van landen die nog wel de AAA-status heeft steeds kleiner. In dat geval geldt dat een land met een beoordeling van AA+ nog altijd een van de meest kredietwaardige landen is.

Nederland en Duitsland zien overigens de rente die zij moeten betalen op staatsleningen de afgelopen maanden weer flink dalen. Kortlopende leningen kunnen zelfs aan beleggers worden verkocht met een negatieve rente, wat betekent dat beleggers bereid zijn toe te leggen op geld dat zij uitlenen aan deze landen. Gisteren kon Nederland nog een tweejarige staatslening plaatsen met een rente van 0,003 procent. Het risico op snelle rentestijgingen als gevolg van de boodschap van Moody's lijkt vooralsnog beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden