EFFE DIMMEN

Wim Kok heeft vorige week op een conferentie over ouderen weer bepleit oudere werknemers langer te blijven inzetten. Zijn waarschuwing dat met vroegtijdig vertrek van oudere werknemers ook kostbare kennis en ervaring van de arbeidsmarkt verdwijnt, is zeker een punt. Hij haalde tevens een ander paard van stal: meer 'employability' door bijscho ling van oudere mensen. Maar indien de premier meent dat het bij deze uitlatingen - gedaan op een conferentie van het Rathenau Instituut in Den Haag - kan blijven, zou hij tonen dat zijn Torentje een ivoren torentje is.

HUIB GOUDRIAAN

De sfeer in de samenleving, de 'tijdgeest', wordt bepaald door jeugd en vitaliteit. Wie heeft er op de werkvloer behoefte aan 'wijze raad' van ouwe knarren? De westerse cultuur wordt beheerst door hedonisme, door een stemming van genieten zolang het kan, door adoreren van al wat jong is. Dat wordt er niet minder op doordat de markt, de nieuwe god, alleen up to date geschoolde jongeren en hun frisse kijk verlangt. Het minder snelle en minder gelikte doet niet mee.

Frits Bolkestein, ook letterlijk een grijze eminentie, kreeg dit ingepeperd op het Move Your World Festival in Amsterdam. Het festival, georganiseerd om begrip te kweken tussen politiek en jongeren, toonde aan dat er geen kloof, maar een Noordzee tussen politici en jeugd deint. De VVD-leider, die zou spreken over drugsbeleid, werd weggehoond. Hij blies daarna vrijwillig de aftocht.

Heeft premier Kok, voordat hij op het eerder genoemde congres zei dat ouderen langer moeten werken, de mening van die ouderen weleens gepeild? Leden van een generatie die vaak niet konden studeren, die al heel jong werkten en daardoor in de jaren vijftig en zestig ook al een stress-oproepend werktempo kenden, zouden misschien eens iets anders willen dan 'werk, werk, werk'. De uitkomst van een enquête was bijvoorbeeld dat 50 procent van hen de volledige VUT wenst en dat de andere 50 procent alleen in deeltijd langer wil blijven werken. Geen overweldigende meerderheid dus voor opheffing van de VUT. Zolang dat zo blijft, evenals een anti-ouwe knarren-gezindheid op de werkvloer, verdienen leiders die soepel over het lot van ouderen oreren een schot voor de boeg. 'Effe dimmen heren', zou Jan Marijnissen van de SP zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden