Effe chillen met jeugd en gezin

In 2011 hebben alle Nederlandse gemeenten een centrum voor jeugd en gezin. Daarvoor trekt minister Rouvoet 440 miljoen euro uit.

Iris Pronk

Niet iedereen is enthousiast over het centrum van jeugd en gezin, speerpunt van minister Rouvoet. „Het is het zoveelste dure paradepaardje”, zegt bijvoorbeeld hulpverleenster Fatimazohra Hadjar-Herfst, één van de deelnemers aan de Kindertop gisteren in Hilversum. Zij werkt in de Amsterdamse probleemwijk Slotervaart met ontspoorde moslimjongeren: „Maar die gaan echt niet naar zo’n centrum toe, die zijn hulpverleningsmoe.”

Zo’n 500 kinderen, hulpverleners, leerkrachten, consultatiebureau-artsen en jeugdwerkers kwamen gisteren op uitnodiging van Rouvoet en staatssecretaris Sharon Dijksma naar Studio 22 in het Hilversumse Mediapark. Niet om met de politici van gedachten te wisselen, want daarvoor was weinig tijd. De Kindertop – ’top met een knipoog’ volgens Dijksma – had meer weg van een gezellig bedrijfsfeest: doel was het maken van tien filmpjes over onderwerpen als de brede school, jeugdzorg én de centra voor jeugd en gezin.

Die centra moeten laagdrempelig zijn, aldus Rouvoet: „En ze moeten geen nieuwe instituties zijn, maar smeerolie vormen tussen bestaande diensten.” Verschillende krachten rondom het kind worden straks in de centra gebundeld: het consultatiebureau, opvoedondersteuning en de huisarts bijvoorbeeld. Ook krijgt Bureau Jeugdzorg er een eigen loket.

Dat is een goed idee, vindt Kindertop-deelnemer Wiel Janssen, directeur van Bureau Jeugdzorg Amsterdam: „Vroeger had je nog de JAC’s, maar er is al heel lang geen eerste lijn meer in de jeugdzorg.” Het zou mooi zijn, zegt hij, als ernstige opvoedingsproblemen via dat loket in een vroeger stadium worden opgespoord.

Ook Froukje Hajer van Jantje Beton is wel te spreken over Rouvoets plannen, al heeft zij ook een vraag: „Wie neemt straks de regie in het centrum voor jeugd en gezin?” Alle vingers lijken nu te wijzen in de richting van het consultatiebureau, zegt zij: „Maar daar komen moeders alleen voor een prik. Ze ontmoeten elkaar pas écht op de speelplaats.”

Weten ouders de centra straks echt te vinden, voor hun grote en kleine opvoedvragen? En lukt het de samenwerkende jeugd- en gezinsmedewerkers om probleemgezinnen eerder te signaleren én te helpen? Minister Rouvoet gaat deze zomer werken aan een blauwdruk, de Kindertop-deelnemers geven alvast hun eigen visie op het centrum.

Dat is wel heel laagdrempelig, zo blijkt uit het vrolijke, Idols-achtige filmpje dat aan het eind van de dag wordt vertoond. ’Effe chillen met jeugd en gezin’, zo luidt de wervende slogan. En dit is de boodschap: met welke probleem je ook zit, in het centrum vind je een antwoord. „Mijn vriendin wordt erg gepest op school”, zegt bijvoorbeeld een meisje in de film. „Echte krengen zijn het. Kunnen jullie haar helpen?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden