Eeuwig applaus voor Jos Brink

Een schok gaat door Nederland, als op 17 augustus bekend wordt dat de 65-jarige entertainer Jos Brink is overleden. Enkele weken nadat bij Brink darmkanker met uitzaaiingen in de longen, de lymfeklieren en in een been is geconstateerd, overlijdt hij in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Jos Brink verwierf grote bekendheid als acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, pastor, hoorspelacteur en tv-presentator. In die laatste hoedanigheid kuste hij koningin Juliana publiekelijk, wat in 1979 een enorme sensatie was. Brink sprak altijd openlijk over zijn homoseksualiteit en heeft zich altijd sterk gemaakt voor de emancipatie van homoseksuelen.

Jeugd

Jos Brink werd geboren in Heiloo, waar zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef. Na de oorlog woonde het gezin met vijf zonen achtereenvolgens in Rotterdam en Purmerend. Later verhuisden zijn ouders naar Heerlen, waar de moeder van Jos Brink nog steeds woont.

Tijdens zijn middelbare schooltijd meldde Brink zich aan bij Minjon, de jeugdopleiding van de AVRO. Hij volgde een hoorspelopleiding en maakte in 1959 zijn debuut. Hij speelde onder meer ‘Van Bergen’ in het bekende hoorspel Testbemanning. Vervolgens deed hij een toneelopleiding.

Carrière

Brink heeft in vele cabaret- en musicalvoorstellingen gespeeld, onder meer bij Tekstpierement samen met zijn echtgenoot Frank Sanders. Wim Sonneveld is altijd één van zijn grote voorbeelden geweest. Met de musical Maskerade (1979) en zijn eigen tv-show, De Jos Brink Show (1970), kwam voor Jos Brink de echte doorbraak. Hij werd ook bekend met de tv-show Wedden dat..? bij de AVRO en RTL 4 en het programma TV Toppers (NCRV).

In december 2005 was Brink te zien in een musicalbewerking over het leven van tekstschrijver Jacques van Tol. In dat jaar speelde hij ook de rol van museumdirecteur in de Nederlandse jeugdfilm Sinterklaas en het Geheim van de Robijn van regisseur Martijn van Nellestijn.

Vanaf mei 2006 maakte hij deel uit van het cabaretgezelschap Purper 101. In 2007 zou Brink opnieuw deel uitmaken van dat cabaretgezelschap. In 2006 zou hij meespelen in een nieuwe Sinterklaasfilm Sinterklaas en het Uur van de Waarheid maar door omstandigheden werd zijn rol overgenomen door Purper-collega Frans Mulder. Brink bleef achter de schermen wel betrokken bij de productie.

Uitvaart

Op 23 augustus werd Jos Brink opgebaard in de hal van het Koninklijk Theater Carré, waar ongeveer 2000 mensen afscheid van hem namen. De aansluitende uitvaartdienst werd gehouden in de kerk van de oecumenische basisgemeente De Duif in Amsterdam, waar Brink voorganger was. Vele honderden mensen sloegen de tocht van het theater naar de kerk gade. Applaus klonk waar de auto met de kist voorbij reed. Applaus steeg ook op bij de aankomst voor de kerk.

Jos Brink werd diezelfde dag begraven op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden