'Eetgewoonten veranderen door stijgende voedselprijs'

In de VS kiezen steeds meer mensen voor goedkoop fastfood. © Thinkstock Beeld
In de VS kiezen steeds meer mensen voor goedkoop fastfood. © Thinkstock

Stijgende voedselprijzen blijken wereldwijd voor mensen de aanleiding hun eetgewoonten te veranderen. Dat meldt hulporganisatie Oxfam vandaag op basis van een in zeventien landen uitgevoerd onderzoek.

Volgens Oxfam gaan veel mensen over op een kleiner en ongezonder dieet. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan de afgelopen twee jaar anders te zijn gaan eten. Voor bijna 40 procent zouden stijgende voedselprijzen de reden zijn voor het nieuwe dieet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 83 procent van de Nederlanders iedere dag voldoende eten op tafel heeft. 53 procent maakt zich zorgen over de prijs van voedsel. Op de vraag waarom bepaald voedsel niet langer meer gegeten wordt, geeft 30 procent van de Nederlanders het antwoord dat het te duur is geworden.

Pasta favoriet
Pasta is het favoriete voedsel van de Nederlander, gevolgd door Chinees eten en pizza. Pizza, pasta en kip staan in de meeste landen boven aan de lijst favoriete etenswaren. De enige uitzondering zijn de armste Afrikaanse landen, waar traditionele etenswaren, zoals maïs, nog steeds de dagelijkse kost zijn.

Het onderzoek maakt deel uit van de internationale GROW-campagne van Oxfam. Die werd deze maand in 34 landen gelanceerd om de problemen van het voedselsysteem onder de aandacht te brengen en wereldwijd te pleiten voor radicale oplossingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden