'Eetgedrag gaat ook baas aan'

amsterdam – Rechters zullen vaker gedrag van werknemers in hun vrije tijd meewegen bij het beoordelen van een arbeidsconflict. Dat betekent dat te dikke werknemers die problemen hebben met hun baas, bij de rechter wel eens ongelijk kunnen krijgen, zegt Stefan Sagel, advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Het College voor Zorgverzekeringen pleit in een voorstel aan minister Klink (volksgezondheid) voor vergoeding van leefstijladviezen aan mensen die ongezond leven. Cursussen om af te vallen zouden moeten worden vergoed door de basisverzekering.

Een ongezonde leefstijl – zoals te veel, te vet eten – kan ook arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Volgens advocaat Sagel mogen werkgevers, die bij ziekte van werknemers het salaris twee jaar moeten doorbetalen, eisen stellen aan hun personeel. „Natuurlijk zijn er daarbij grenzen, maar ik denk dat werkgevers, die in de afgelopen jaren met steeds meer verplichtingen jegens werknemers zijn opgezadeld, mogen verwachten dat werknemers zich in acht nemen.”

De Amsterdamse advocaat spreekt eind deze maand tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Orde van Advocaten over obesitas (overgewicht) en het arbeidsrecht. Kort daarna volgt een symposium over hetzelfde onderwerp van de Stichting van de Arbeid. „Het leeft erg”, constateert Sagel.

Bemoeienis van werkgevers met eetgewoonten van werknemers, wordt soms gezien als betutteling. Onterecht, vindt Sagel. „Het gaat werkgevers wel degelijk iets aan. Wij vinden het in Nederland heel normaal dat werkgevers een verstrekkende verantwoordelijkheid hebben jegens werknemers. Als een werkgever bij ziekte een werknemer moet doorbetalen, ongeacht de vraag of de oorzaak van die ziekte in de privésfeer ligt, dan heeft die medaille ook een andere kant. Een werkgever kan dan ook aan een werknemer bepaalde eisen stellen.”

Zoals het bijdragen aan de bescherming van de reputatie van een bedrijf. Sagel stond in 2007 de hotelketen Hyatt bij in een zaak van een werkneemster die op staande voet was ontslagen omdat zij weigerde zich te laten behandelen voor cocaïnegebruik. Hyatt eist van werknemers dat zij geen drugs gebruiken. Bij indiensttreding moeten werknemers tekenen dat zij meewerken aan onaangekondigde drugstesten.

Uit een drugtest was gebleken dat een medewerkster van Hyatt op Aruba in privétijd cocaïne had gebruikt. Het hotel verweet haar niet dat ze slecht werk had geleverd, maar wilde dat ze meewerkte aan een behandeling. Toen zij weigerde, werd ze op staande voet ontslagen.

De Hoge Raad in Nederland bepaalde in 2007 dat dit ontslag gerechtvaardigd was. Uit dit arrest volgt onder meer dat een werkgever zo’n drugstest mag doen uit oogpunt van bescherming van de eigen reputatie en om het ziekteverzuim onder het personeel tegen te gaan. En ook dat een ongezonde levensstijl van een werknemer arbeidsrechtelijke gevolgen kan hebben.

„Ontslag om de reputatie van een bedrijf te beschermen is een heet hangijzer”, zegt Sagel. „Ieder geval zal opnieuw getoetst moeten worden. Ik kan me voorstellen dat de eigenaar van een sportclub niet wil dat zijn balie bij de ingang wordt bezet door een receptionist van 240 kilo. Je komt daar toch vooral om af te vallen of op een laag gewicht te blijven en dan is zo’n corpulent persoon geen reclame.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden