Eetbare muziek

Wie de ingrediënten kan opsommen, mag de kok de hand schudden. (Trouw)

In de Eet-O-Theek vloeien culinaire en podiumkunsten samen als haute cuisine voor ogen, oren, neus en mond. Totaaltheater met een bite.

Een tafeltje achteraf in de directe nabijheid van het toilet met uitzicht op verliefde stelletjes en uitgelaten groepen die je meewarig aanstaren. In je eentje een restaurant bezoeken is doorgaans geen gezellige ervaring. Maar de Eet-O-Theek biedt uitkomst. Daar eet iedereen met een koptelefoon op de oren en is een geanimeerde privéshow bij de prijs inbegrepen. Een vervreemdende vorm van eettheater die een smakelijk midden houdt tussen de bizarre filmische collages van Monty Python en de confronterende humor van Wim T. Schippers.

Kip of ei? Het zal de Zweedse kok uit de Muppet Show worst zijn. We horen hem een kip slachten en aan de slag met eieren. De eieren blijken pingpongballen die vanuit de keuken over de tafels springen. Twee serveersters vangen ze met braadpannen en vergasten ons op een spannend potje tafeltennis. ’Plons’ klinkt het door de koptelefoon, het ei is terecht, ondergedompeld in een Engelse waterkerssoep. Waterkers, wat is dat eigenlijk? Gastvrouw Selina Houwing doet het in geuren en kleuren uit de doeken over een bedje van zompige geluidseffecten.

Het doorgeefluikje naar de keuken schuift open en de hoofddis dient zich aan: mille feuilles van aubergine, met pompoen en geitenkaas. Zo luchtig als ze weghappen, klinkt ook het begeleidend easy going-deuntje van wereldkampioen kunstfluiten Geert Chartroux. De na-echoënde bijt- en smaaksensatie wordt een visuele met de komst van een doorzichtige gelatinepudding. Een vleug tonic verleent het fruitig outro een toon van bitterheid: kinine die het dessert verrassend doet oplichten onder een blacklight. Een geinige variant van het geijkte ijsdessert met sterretjesvuurwerk dat de smaakpapillen tart om onder een apocalyptisch dreunend ’2001: A Space Odyssey’ opvallend gemakkelijk door de keel te glijden.

Tussen de bedrijven door duiden hak-, zaag-, timmerklanken en rookwolken op een verhit zwoegende keukenprins. Maar in de Eet-O-Theek is niets wat het lijkt: zowel tijdens het eten als de bereiding ervan verschijnen de ingrediënten voor het diner in nog ongeschonden vorm in het doorgeefluikje. En wie ze na afloop allemaal weet op te sommen mag de kok persoonlijk de hand schudden.

Martijn Jansen toont zich een ware topkok die ook nog eens muzikaal is. Hij werkt met suggestieve, instrumentale muziek en samples, die hij mengt met geluidseffecten waarin zowel het fysieke eet- en kookproces als de locatie doorklinken, want de concrete klanken mogen door het gebruik van koptelefoon niet verloren gaan.

Met hun muzikale maaltijden en eetbare muziek reizen Houwing en Jansen door het land. Een vast repertoire hebben ze niet; improviseren houdt het spannend en garandeert een op maat gesneden show in het eetritme van de bezoeker. Beiden zijn afgestudeerd als vormgever en dat betaalt zich uit in een zowel kunstzinnig als praktisch en flexibel decor, een mobiel bouwpakket dat zich op verschillende wijzen kan ontvouwen, afhankelijk van de sfeer van de locatie en de grillen van het seizoen. En aan het begin van een nieuw radioseizoen presenteren kok en co op 5 september hun Eet-O-Theek in het VPRO-latenight-geluidskunstprogramma ’Café Sonore’, om samen met iedereen die afstemt op Radio 6 (kabel en internet) een stevige middernachtsnack te bereiden. Luister smakelijk!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden