Eetbare mens

LODEWIJK DROS

We gooien dertig procent van ons eten weg. Waarom is dat erg? De nijpende voedselsituatie op aarde? Verspilling?

Eén antwoord hoor je nooit. Dat moet je zien. In Assen, in het Drents Museum, waar de Groningse kunstenaar Arnout van Albada zijn hyperrealistische werk exposeert.

Dat heeft vaak eten tot onderwerp, hij gaat er in 'À Point. Schilderijen' zelf op in, kookschrijfster Janneke Vreugdenhil levert er het recept voor de afgebeelde pudding bij.

Van Albada over zijn eigen werk: "Licht, tijd en ruimte vallen op een ogenschijnlijk toevallige wijze samen. Alles staat stil maar voor hoe lang? Het levert een vage spanning op tussen rust en onrust." Hij noemt dat 'magische verstilling', opgeroepen "door mensen weg te laten. Ze zijn vervangen door voedingsmiddelen of hun verpakkingen."

Het harinkje, de Cacciatore Mignon (worst) of het stukje roquefort: ze zijn door hun onechtheid echter. Weggooien is zonde, vanwege de schoonheid. En omdat al die eetbare spullen eigenlijk mensen zijn.

Arnout van Albada e.a., À Point. Schilderijen. WBOOKS; 112 blz, 24,95. Zijn werk is t/m 25 juni te zien in het Drents Museum, Assen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden