Eet een crowdfundkoe

null Beeld anp
Beeld anp

DE WEEK IN VOEDSEL - Nu het consumentenvertrouwen afneemt en de 'meer is beter'-landbouwfilosofie een kleine dood sterft onder samenleving en politici, nemen ondernemers het heft in eigen handen.  Waar de een naast een boerderij een Juice&Salad bar opent, gaat een enkele slager aan crowdfunden.

Joris Lohman en Marjolein van Vucht

MRIJ KOE NR. 2438, Baambrugge. In pakketten van 10 kilo. Staat nu nog lekker te grazen maar is al voor 69% verkocht. Eet u mee? Dan slachten we haar snel. Crowdbutchering is de naam van deze tak van verkoop, waarbij de klanten via internet aangeven hoeveel pakketten ze bestellen.

Crowdfundende slagers klinkt gekker dan het is. In feite is het niets anders dan een slimme en gepersonaliseerde verkoop van de slagerswaren; vlees. Want koeien verdelen, welke slager doet het niet. Alleen in plaats van vervolgens elk stuk beetje voor beetje aan de man te brengen, gaan de slagers van deeleenkoe.be en koopeenkoe.nl te werk met pakketten die hun klanten kunnen afnemen. En ze slachten het dier pas zodra ze zeker weten dat ze het in pakketten van 7 of 10 kilo helemaal kwijt zijn aan hun clientèle. Tot die tijd staat het dier heerlijk rustig te kauwen en te herkauwen, op z'n favoriete plekje op de boerderij.

De grote winst voor het voedselsysteem zit hem niet per sé in in hoeveelheid vlees die van de koe afkomt, maar wel in de ketenverkorting, waardoor de producent minder afhankelijk is van de prijsdruk die supermarkten kunnen hanteren. Zoal deeleenkoe.be het noemt: Fair trade, maar dan dichtbij. En het dier wordt van kop tot kont verwerkt tot stukken luxe vlees, tartaar, gehakt en worst.

Niet alleen de slager, boer en koe lijken blij te zijn met deze vorm van verkoop. Ook de consument geniet ervan - in het persbericht van deeleenkoe.be wordt beschreven hoe 90% van de klanten terug komt om nog een pakket crowdfundkoe te kopen.

Al met al een positief verhaal, van blije koe tot blije consument via een korte keten. Vierkantsverwaarding en betaalbaar. Leuk. Idealistisch. Fijn om het over te hebben en zeker een goed initiatief. Kleinschalig. Het gaat Nederland niet direct helpen om zijn kracht als serieuze speler op de landbouwmarkt vast te houden in deze tijd waarin een schreeuw om zelfvoorzienende landbouw te horen is, maar het biedt zeker wel inspiratie voor nieuwe ideeën. En dan niet eens per sé de crowdfundkip of het crowdfundvarken, maar wel het verkorten van de ketens en verpersonaliseren van eten, en daarmee als samenleving een tikje bewuster met ons voedsel omgaan. Laten we maar Flappie eten met kerst, en Berta de maanden erna. Geef de kinderen mee dat ze een echt beest eten als ze vlees zien, en dat dat dier een leven en misschien wel een naam had. Dan hoeven we hopelijk in de toekomst minder van dit soort berichten in de krant te zien, waar de hypocrisie vanaf spat. En leren we om een echte prijs voor ons eten te betalen.

Joris Lohman (@jorislohman) en Marjolein van Vucht (@marjolein_vv) van de YFM geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. De Youth Food Movement is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden