Eet behalve een ei ook eens een haantje

Beeld Peta

DE WEEK IN VOEDSEL - Dit paasweekend worden er miljoenen eieren gegeten in Nederland. Uit elk ei komen evenveel mannelijke als vrouwelijke kuikens, en daar zit een probleem: haantjes leggen geen eieren en belanden in veel landen meteen in de vuilnisbak.

In Nederland worden jaarlijks zo'n 40 miljoen haantjes direct uit het ei de nek omgedraaid. Dat kan en moet anders, vinden steeds meer maatschappelijke organisaties. De Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) greep deze week het Paasfeest aan om het haantjesprobleem onder de aandacht te krijgen. Dit doet de organisatie met een video waarin mannelijke kuikentjes al fladderend tevergeefs aan hun lot proberen te ontkomen.


Vetmesten en opeten
De PETA grijpt dit feit aan om dierenleed onder de aandacht te brengen, anderen vinden dat we deze haantjes gewoon moeten vetmesten en opeten. Pluimveehouder Ruud Zanders richtte daarom met poeliers Thomas van Meel en Jan Ruig 'Hollands Haantje' op. Het is tijd voor een comeback van het leghaantje, vinden zij. Wie zich afvraagt of deze haantjes wel lekker zijn, en of er geen reden is dat ze niet worden gegeten, neemt de proef op de som in het Restaurant van het Food Film Festival op 9,10 of 11 mei. Hier staat het haantje op het menu.

We schreven al eerder over de discussie over de toekomst van de landbouw; moet dat op een grootschalige, intensieve manier, of is de toekomst aan kleinschalige bedrijven die op een ecologische manier werken? National Geographic maakte een prachtige datavisualisatie van een onderzoek dat deze vraag nog eens verder uitdiept.

Intensief of extensief, veel zal het allemaal niet uitmaken. Het vergroenen van de economie en landbouw helpen niet meer. Het is te laat om de wereld te redden, zegt klimaatwetenschapper Clive Hamilton in een interview met Vrij Nederland. Hamilton ziet alleen nog heil in het doorvoeren van extreme technische ingrepen, zoals het optrekken van een 'schild' van zwaveldioxide in de stratosfeer om opwarming van de aarde af te remmen.

Niet echt een hoopvol bericht om het paasweekend mee in te gaan. De urgentie van het milieu- en klimaatprobleem is hoog, zoveel is duidelijk. Met name de impact van wat wij eten, en dan voornamelijk onze vleesconsumptie, is van grote invloed op de gezondheid van de planeet.

Ikea
Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten, Hamiltons doemverhaal geeft juist aan hoe belangrijk het is anders te gaan eten en duurzamer te produceren. En die boodschap krijgt steeds meer voet aan de grond. Zo maakte Ikea deze week bekend ook vegetarische gehaktballen te gaan produceren, vanwege grote zorgen om het klimaat. De productie van de 150 miljoen meatballs die jaarlijks in hun restaurants over de toonbank gaan, is 'niet erg milieuvriendelijk', aldus de meubelproducent.

En met 'hipster eettrends' in voedsel als bijverschijnsel, lijkt het er op dat het belang van bewust eten mainstream begint te worden. Stof tot nadenken, voor bij het paasontbijt.

Joris Lohman (@jorislohman) en Felicia Alberding (@alberding) van de Youth Food Movement (YFM) geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden