Eerstejaars gaan in training voor studie

reportage| Erasmus Universiteit legt nadruk op discipline

MATTHIJS SORGDRAGER

ROTTERDAM - "Studeren is topsport." Gerard Hogendoorn loopt door de collegezaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij verheft zijn stem: "Succes is een keuze." Zijn toehoorders, eerstejaars rechtenstudenten, luisteren geboeid. Hogendoorn bestijgt de trap tussen de collegebanken. Hij duwt een microfoon in het gezicht van een meisje. "Weet JIJ dat de toekomstige officier van justitie van Veenendaal HIER in deze zaal zit?" Dat weet ze niet.

Nog vóór hun studie echt begint, volgen 140 eerstejaars deze week vrijwillig een zogenaamd 'Pre-Academic-Programme', dat de universiteit bij wijze van proef organiseert. De studenten krijgen lezingen en opdrachten onder het motto 'hoe maak ik van mijn studie een succes?'

"De tijd waarin we het op zijn beloop lieten is voorbij", zegt Gerard Hogendoorn, die op de Erasmus Universiteit verantwoordelijk is voor de instroom van scholieren. Vanaf dit collegejaar moeten eerstejaars studenten aan de Rotterdamse universiteit hun propedeuse in één jaar halen. Het Pre-Academic-Programme laat de nieuwelingen zien wat daarvoor nodig is: discipline. Studenten lijden volgens Hogendoorn nog te veel aan uitstelgedrag.

Eerstejaars studenten Bob van Os en Bisar Cicek werken aan een tafeltje in de kantine aan een van de opdrachten: Wat vinden ze leuk? Waar zijn ze goed in? Waar zijn ze niet goed in? Ze kennen elkaar nog maar net en doen een beetje lacherig over de vragen.

"Nou Bob, waar ben je goed in?", vraagt Bisar. "Stappen natuurlijk!", antwoordt die. Hij maakt wat grapjes, totdat Bisar vraagt wat hij wil met zijn leven. Bloedserieus zegt Bob: "Ik wil mijn opleiding halen."

De twee nemen de week wel degelijk serieus. "Je moet het gewoon halen, anders sturen ze je weg", zegt Bob. "Een goed begin is het halve werk", vindt Bisar. Maar willen ze niet het echte studentenleven leiden: drinken en elke avond op stap, zoals de Lullo's van 'Jiskefet'? Bob: "Bier drinken is leuk voor erbij. Ik ga dit jaar mijn propedeuse halen."

Econometriestudent Eduard Driessen slaat het van een afstandje gade. Hij begon in 2006 aan zijn opleiding en is bijna klaar. De eerstejaars van nu worden wel erg hard aangepakt, vindt hij. "En ze hebben het al zo druk. Ze moeten leren hoe ze moeten koken en de was doen."

Daarom is het juist belangrijk dat ze meteen serieus beginnen met studeren, vindt Hogendoorn. Als het programma bevalt, wil de universiteit het volgend jaar uitbreiden. Met een paar duizend euro is het een geringe investering in de start van een goed studiejaar, zegt hij.

Maar komen niet juist de meest ijverige studenten naar zo'n stoomcursus? "Dat weet je nooit. Ook voor die groep is het echter belangrijk goed na te denken over hun studiehouding."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden