Eerste vrouwelijke burgemeester moet 'puinruimen' in Bagdad

Afval in de straten van Bagdad. De vorige burgemeester, Naïm Aboub, werd door veel inwoners beticht van incompetentie.Beeld afp

Het is een zeldzaam opwekkend bericht uit het land dat al maanden wordt geteisterd door geweld en terreur: de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. De benoeming van Zekra Alwach, die voorheen werkte als directeur-generaal op het ministerie van Hoger Onderwijs, is een doorbraak in de strijd voor gelijke rechten. In haar nieuwe functie staat ze voor een aantal stevige uitdagingen.

Alwach is niet alleen de eerste vrouwelijke burgemeester in Irak, maar bovendien de enige vrouwelijke burgemeester van een hoofdstad in de Arabische Liga, het samenwerkingsverband van 22 landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De nieuwe burgemeester, die promoveerde als civiel ingenieur, staat bekend als een talentvolle technocrate die geen last heeft van een politiek verleden in Irak. Dat kan voordelen bieden, want in haar nieuwe functie krijgt ze direct te maken met de Iraakse premier Haider al-Abadi. Die ontsloeg de vorige burgemeester Naïm Aboub en benoemde Alwach tot zijn opvolger.

Clown
Aboub werd in 2013 aangesteld. Hoewel zijn ontslag volgens een woordvoerder van de regering niet diende als 'straf', werd Aboub door inwoners van Bagdad en op sociale media regelmatig beticht van incompetentie. Hij zou weinig hebben gedaan om de voorzieningen in de stad te verbeteren, zo luidden de commentaren, en een loopje nemen met de waarheid.

Vorig jaar noemde Aboub de Iraakse hoofdstad, die al maanden wordt geteisterd door aanslagen en geweld, nog eufemistisch 'een droom' en 'de mooiste stad van de wereld'. "Bagdad is mooier dan New York en Dubai", aldus Aboub. Yasser Saffar, 38-jarige inwoner van Bagdad, noemde de ex-burgemeester tegenover persbureau AFP 'een clown'. "Abadi had hem direct moeten ontslaan. Al zijn uitspraken waren belachelijk."

Schending van vrouwenrechten
De benoeming van zijn vrouwelijke opvolgster Zekra Alwach is een unicum in de 1250-jarige geschiedenis van Bagdad. Irak, dat al jaren wordt bekritiseerd door internationale organisaties, is berucht om de structurele schending van vrouwenrechten. In de jaren zeventig stond het land juist bekend als zeer vooruitstrevend op het gebied van vrouwenrechten in het Midden-Oosten, maar met het aantreden van dictator Saddam Hoessein in 1979 kwam daar radicaal verandering in.

In de strijd voor gelijkheid ligt er dan ook genoeg werk voor Alwach. Volgens een VN-rapport uit 2014 is minstens een kwart van de Irakese vrouwen analfabeet. Slechts 14 procent van de vrouwen heeft werk of is op zoek naar een baan, en bovendien denkt de helft van de vrouwen tussen de 15 en 49 dat een man het recht heeft om zijn vrouw te slaan.

Twee vrouwelijke ministers
In de kieswet van Irak is weliswaar opgenomen dat een kwart van het parlement uit vrouwen moet bestaan, maar fundamentalistische partijen zorgden ervoor dat er vooral volgzame types tot parlementslid werden verkozen. Van de 29 ministersposten worden er maar twee bekleed door vrouwen.

Toch zal de strijd voor gelijke rechten voorlopig vermoedelijk niet bovenaan de agenda van Alwach prijken. Als nieuwe burgemeester is het allereerst haar taak om de rust terug te brengen in de Iraakse hoofdstad, die bijna dagelijks het doelwit is van aanslagen en religieus geweld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden