Update

Eerste vrouw stelt zich kandidaat voor SGP

Fragment uit De Vijfde Dag: kandidaat-lijsttrekker Lilian Janse toont haar verkiezingsposter. Beeld EO
Fragment uit De Vijfde Dag: kandidaat-lijsttrekker Lilian Janse toont haar verkiezingsposter.Beeld EO

Voor het eerst in de 95-jarige geschiedenis van de SGP stelt een vrouw zich kandidaat. Lilian Janse uit Vlissingen is momenteel de enige optant voor het lijsttrekkerschap tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Dat meldt De Vijfde Dag. Het EO-actualiteitenprogramma zendt woensdag een portret van Janse uit. Of de politica ook daadwerkelijk op de Vlissingse SGP-lijst komt te staan hangt af van de kiesvereniging; die vergadert maandag.

In maart stemde het partijcongres vóór het toestaan van vrouwen op de kieslijst. De stemming vloeide voort uit besluiten van de Hoge Raad en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die oordeelden eerder dat de partij wel mag vinden dat vrouwen geen politiek moeten bedrijven, maar dat ze er niet naar mag handelen. Dat zou neerkomen op discriminatie.

Vrouwelijke kandidatuur botst nog steeds met beginselen
Hoewel een grote groep leden geen moeite heeft met vrouwelijke politici, blijft de partij in haar beginselen vermelden dat politiek niet 'de roeping van de vrouw' is. Critici vermoeden dat er in de praktijk weinig zal veranderen. Kiesverenigingen zullen zich volgens hen alsnog laten tegenhouden door de beginselen. De komende weken zal blijken of dat inderdaad gaat gebeuren.

Overigens is het nog maar de vraag of Janse - mocht ze lijsttrekker worden - volgend jaar daadwerkelijk in de gemeenteraad terechtkomt. Bij de vorige verkiezingen kwam de SGP volgens de EO 'een handvol stemmen' tekort voor een zetel. De Vlissingse afdeling heeft volgens Janse zes mannen benaderd voor het lijsttrekkerschap. 'Die zeiden allemaal nee', vertelt ze in de uitzending. 'Toen zei ik: dan doe ik het wel.'

UPDATE: 'De principes van de partij blijven hetzelfde', stelt Janse op de christelijke nieuwssite CIP. 'Waarom zou ik ze dan niet uitdragen als de mannen niet willen?' De partij is volgens haar niet altijd zuiver in haar kijk op sekserollen. 'De SGP heeft Nederlandse koninginnen altijd op handen gedragen. 'Dat moet je anders zien', wordt er dan gezegd'. Ik zou niet weten hoe.'

UPDATE: Op Radio 1 waarschuwt het Clara Wichmann Proefprocessenfonds dat ze opnieuw in actie komt als de SGP Janse gaat 'tegenwerken'. De stichting voerde al enkele jaren een juridische strijd om de SGP haar vrouwenstandpunt te laten wijzigen. Het besluit van de Hoge Raad vloeide ook voort uit juridische stappen van de stichting.

Bekijk hieronder een fragment uit het portret over Janse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden