Eerste vrouw president centrale bank Israël

Karnit Flug is voorgedragen als nieuwe president van Israëlische centrale bank Beeld afp
Karnit Flug is voorgedragen als nieuwe president van Israëlische centrale bankBeeld afp

Karnit Flug is voorgedragen als nieuwe president van Israëlische centrale bank. Het is voor het eerst dat een vrouw deze hoge positie bij de Bank of Israël krijgt, zo werd zondag bekend.

Flug nam al enige tijd de taken waar van econoom Stanley Fischer die eind juni aftrad, ruim voor het einde van zijn 5-jarige termijn die in 2009 begon. De nominatie van Flug werd bekendgemaakt door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Financiën Yair Lapid. Ze zeiden in een verklaring onder de indruk te zijn van de kwaliteiten van Flug als waarnemend voorzitter van de centrale bank.

De nieuwe centrale bankier was eerder zo'n 10 jaar hoofd van het onderzoeksbureau van de bank en werd in 2011 door Fischer aangesteld als zijn plaatsvervanger.

Derde vrouw in kort tijd aan hoofd van een bank
Om de opvolger van Fischer, voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank, is veel te doen geweest. Er waren andere kandidaten en Flug had als waarnemend bankgouverneur een paar harde aanvaringen met premier Netanyahu. Nadat ze in juli door hem werd terechtgewezen zei ze de bank, waar ze al 25 jaar werkt, te verlaten als er een nieuwe president was gekozen. Enkele dagen geleden meldde het ministerie van Financiën nog dat ze geen kandidaat was voor de baan.

Flug is overigens de derde vrouw die in korte tijd aan het hoofd van een centrale bank komt te staan. Onlangs werd in de Verenigde Staten Janet Yellen genomineerd om Ben Bernanke op te volgen als voorzitter van de Federal Reserve. In juni werd Elvira Nabiullina de baas bij de Russische centrale bank.

De 58-jarige Flug, die geboren werd in het Poolse Warschau en op 3-jarige leeftijd emigreerde naar Israël, zei veel over monetair beleid te hebben geleerd van haar voorganger. Fischer lette naast prijsstabiliteit ook op werkgelegenheid en economische groei. Zijn voorgangers waren juist sterk gespitst op alleen inflatie. De afgelopen maanden zette Flug het beleid van Fischer om dollars op te kopen om de waarde van de shekel te verzwakken en de export te stimuleren, al voort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden