Eerste vonnis is vooral signaal aan jihadstrijder

Belangstellenden arriveren bij het Paleis van Justitie, waar de rechter zich boog over diverse zaken rondom terrorismeverdachten. Beeld Jerry Lampen
Belangstellenden arriveren bij het Paleis van Justitie, waar de rechter zich boog over diverse zaken rondom terrorismeverdachten.Beeld Jerry Lampen

Juridisch is de strijd lang niet beslecht, maar de strafrechter heeft in zijn eerste vonnis tegen een uit Syrië teruggekeerde jihadist onmiskenbaar een belangrijk signaal afgegeven.

Adri Vermaat

Wie naar Syrië afreist, zich daar aansluit bij een jihadistische groepering en de wapens oppakt om er dood en verderf te verspreiden is in Nederland daadwerkelijk strafbaar, oordeelde de rechtbank in Den Haag gisteren in de strafzaak tegen de twintigjarige jihadist Maher H..

Het vonnis sluit naadloos aan bij het standpunt van het Openbaar Ministerie (OM) dat deelname aan de gewapende strijd in Syrië strafbaar is. De gevangenisstraf van drie jaar die de rechter aan H. oplegde en die gelijk is aan de eerdere vordering van de officier, geeft het juridische maatwerk nog het beste weer. Alle kritische vragen, twijfels en voorspellingen over de kans dat het OM het aan voldoende bewijs zou ontbreken, zijn zo, in elk geval voorlopig, weggevaagd.

Terugkerende waarschuwing
In het vonnis zit meteen ook de telkens terugkerende waarschuwing van minister Opstelten (veiligheid en justitie) aan potentiële jihadreizigers om maar beter af te zien van een reis naar het kalifaat van terreurbeweging Islamitische Staat. Bezorgde gemeenten die worstelen met een gedegen opvang en juiste begeleiding van teruggekeerde Syriëgangers zullen nog makkelijker op de ernstige gevolgen van extreem jihadistische gezindheid kunnen wijzen.

Tegelijkertijd komt het signaal voor de zeventig teruggekeerde Syriëgangers en jihadisten te laat. De meesten van hen zullen verantwoording moeten afleggen voor de rechter, nu het OM bezig is met 45 onderzoeken naar hun eerste plannen, hun voorbereidingen en hun daden in Syrië. Dit laatste zeker zodra deze daden alle kenmerken dragen van terreur, moord en doodslag. Voor het OM schuilt er nog wel een addertje onder het gras. Het rechtbankvonnis is niet meer dan een momentopname. Het wil niet zeggen dat vanaf nu de strafdossiers over jihadstrijders van de aanklagers klakkeloos door de rechter worden overgenomen. Zelfs kan het zomaar gebeuren dat in hoger beroep het gerechtshof, en nog weer later in cassatie de Hoge Raad tot heel andere uitspraken komen dan gisteren de Haagse rechtbank in de zaak tegen Maher H..

Mager bewijs?
De bewijzen tegen hem zijn toch vrij mager, vinden bijvoorbeeld advocaten. Er is een foto waarop H. in Syrië met een kalasjnikov staat, hij sms'te een keer laat naar zijn moeder omdat hij zich 'uit tactische overwegingen' had moeten terugtrekken en zelf heeft hij alle betrokkenheid bij het wapengekletter ontkend. Zoals meer (oud)-Syriëgangers beroept hij zich erop dat hij voor het verlenen van humanitaire hulp was afgereisd.

Toch, hoeveel beroerder dan in zijn strafzaak komt het OM ervan af in het proces tegen de vrouw van H., de even oude Shukri F.. Zij stond terecht op verdenking van opruiing en het ronselen van zes mensen voor de strijd in Syrië. Onder hen was haar ex-man. Waar de officier nog vier jaar gevangenisstraf tegen haar had geëist, een jaar meer dus dan tegen haar huidige man, sprak de rechtbank haar op alle punten vrij wegens het ontbreken van voldoende bewijs.

De geruststelling voor het OM is dat ook hier de kansen in hoger beroep kunnen keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden