Eerste Vogelaarwijk van de lijst gehaald, nog 39 te gaan

Ella Vogelaar: Als er onverantwoord wordt bezuinigd, krijg je nieuwe verloedering

Het gaat zo goed met de Amersfoortse wijk de Kruiskamp dat ze niet langer thuishoort op het lijstje probleemwijken dat oud-minister Vogelaar in 2007 opstelde. Er is zoveel verbeterd - minder werkloosheid en schooluitval, het gevoel van veiligheid groeit - dat het predicaat 'aandachtswijk' niet langer van toepassing is, zei minister Spies (binnenlandse zaken) gisteren. Oud-minister Vogelaar, naar wie de wijken vernoemd werden, is opgetogen over de vooruitgang in de Amersfoortse wijk. "Ik was er donderdag even en het is er prachtig geworden. De verloedering is echt een halt toegeroepen."

Ella Vogelaar was minister van wonen wijken en integratie in het vierde kabinet Balkenende. Onder haar leiding werden miljoenen gestoken in het opknappen van veertig 'prachtwijken'. Vogelaar moest in 2008 aftreden nadat de PvdA-top het vertrouwen in haar had opgezegd.

Had u verwacht dat de Kruiskamp de eerste wijk zou zijn waar het zo goed zou gaan?
"Nee, dat ze na vijf jaar zo goed op koers liggen vind ik heel knap. De Kruiskamp was niet de wijk met de minste problemen. Er was sprake van verloedering en onveiligheid. Een coffeeshop zorgde voor enorme overlast. Wel waren ze in 2007 al onderweg met de aanpak van problemen, men was al begonnen met sloop en nieuwbouw."

Zullen de andere 39 Vogelaarwijken nu één voor één volgen, denkt u?
"Niet alle wijken kunnen het zo snel. Ik heb altijd gezegd: je moet ervan uitgaan dat die wijken minimaal twee kabinetsperiodes - acht jaar dus - nodig hebben om er bovenop te komen. Er is nog veel werk aan de winkel. Sommige wijken hebben de volle mep van de economische crisis gekregen. Corporaties hadden opeens minder geld, waardoor het met sloop en nieuwbouw een tandje minder hard ging. Daarbij heeft het vorige kabinet de financiële middelen voor de prachtwijken stopgezet. Dat maakt het risico op vertraging heel groot."

Minister Spies zegt dat ze aandacht blijft houden voor deze wijken.
"Dat vind ik net een beetje te weinig. Als je bezuinigt op welzijnswerk loop je het risico dat jongeren weer op straat gaan hangen en overlast veroorzaken. Dat geldt overigens voor alle kwetsbare wijken in Nederland: als er drastisch bezuinigd wordt, zul je dat merken. Ik hou mijn hart vast. Als er onverantwoord wordt bezuinigd, dan krijg je nieuwe verloedering en ben je straks weer terug bij af. Ik hoop dat politici niet een al te kort geheugen hebben."

Moet een nieuw kabinet weer een minister voor wijken aanstellen?
"Het hoeft niet per se een minister te zijn, als ze zich maar beseffen dat in deze wijken nog het nodige moet gebeuren. Ik begrijp dat er minder geld is en dat een kabinet keuzes moet maken. Maar als ik ze één advies mag geven: zorg dat de budgetten terugkomen waarmee bewoners eigen plannen voor de wijk kunnen uitvoeren. Dat zijn relatief kleine bedragen, maar het is de motor achter de betrokkenheid van bewoners. Het houdt zo'n wijk in beweging en het geeft positieve energie. Bovendien laat je ermee zien dat je de bewoners serieus neemt, dat ze zelf echt iets kunnen dóen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden