Eerste verzekering tegen rampen

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die denken last te krijgen van rampen als aardbevingen, aanslagen door terroristen, overstromingen en wolkbreuken, kunnen zich daar eindelijk tegen verzekeren. Verzekeringsmaatschappij Lugt Sobbe & Co introduceert in Nederland per 1 januari volgend jaar de Catastrofe Risico Polis. Geen enkele verzekeringsmaatschappij heeft dit tot nu toe aangedurfd.

Na de overstromingen van de Maas in Limburg, een jaar geleden, kwam in Nederland de discussie op gang over de wenselijkheid van een rampenverzekering. De verzekeringsmaatschappijen en de overheid overleggen daar nog altijd over, maar lijken niet tot overeenstemming te komen. De verzekeraars willen dat de overheid financieel bijdraagt, maar een akkoord daarover lijkt ver weg.

De Amsterdamse verzekeraar Lugt Sobbe & Co, de Nederlandse vertegenwoordiger van Lloyd's in Londen, heeft dit overleg niet verder afgewacht en is zelf met een polis gekomen. De Nederlandse verzekeraars waren door Lugt Sobbe uitgenodigd om mee te doen, maar zij willen eerst het overleg met de overheid afronden.

De nieuwe verzekering dekt niet alleen schade door natuurrampen, maar ook schade door breuken in waterleidingen, letsel toegebracht door overvallers, medische fouten in het ziekenhuis of schade door oude vliegtuigbommen, waarvan er nog duizenden in de Nederlandse bodem zitten.

Omdat de te dekken risico's zo gigantisch zijn, bedraagt de vergoeding van de nieuwe verzekering slechts een kwart van de materiële schade met een maximum van 250 000 gulden. Bij letselschade wordt maximaal een halve ton per persoon uitgekeerd. De premie bedraagt minimaal 250 gulden, maar dat kan ook enkele malen hoger zijn. De hoogte van de premie hangt af van veel factoren. Hoe diep staat het betreffende huis bijvoorbeeld onder de zeespiegel? Is het gebied gevoelig voor aardbevingen, enzovoort.

Directeur H. van Ommen verwacht volgend jaar ongeveer 10 000 polissen af te sluiten. De nieuwe polis is volgens hem vooral interessant voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden