Eerste veiling Christie's na zomerstop: vier eeuwen kunst

Christie's Amsterdam pakt na de zomerstop flink uit. De eerste veiling van het seizoen, op de eerste twee dagen van september, omvat bijna negenhonderd kavels die samen een gevarieerd overzicht bieden van kunst uit de laatste vier eeuwen.

Drie verzamelingen, deels uit nalatenschap afkomstig, springen daarbij het meest in het oog. Zoals de stillevens, waaronder 'Herfst stilleven met druiven en klimop' en 'Stilleven met perziken, meloenen en druiven' van de Antwerpse kunstenaar Edward van Ryswyck (1871-1931). Zijn tijdgenoot Jan Hillebrand Wijsmuller (1855-1925), bekend om zijn heldere kleuren en heftige penseeltrekken, is vertegenwoordigd met schilderijen als 'Kleine jongen', 'Een verankerd schip' en 'Waterlelies' plus een kleine collectie topografische tekeningen.

Eveneens prominent aanwezig is het werk van schilder en grafisch ontwerper Georg Ruetter (1875-1966). Het stilleven 'Zonnebloemen in een faience vaas' en 'Gerarda helpt dochter bij het huiswerk' illustreren dat hij zijn inspiratie vaak in huiselijke kring vond.

De vierde 'spotlight-kunstenaar' op de veiling is de Italiaans-Hollandse schilderes Anita Rambonet-Da Ponte (1895-1955), die zich behalve met schilderen ook bezighield met het ontwerpen van theaterkostuums en het tekenen van karikaturen. Van haar komt onder meer het bijna kubistische werk 'Het ontbijt' onder de hamer.

Blikvangers zijn verder twee schilderijen van Johannes Lingelbach (1622-1674) en een vroeg werk van Willem de Heursch (1638-1692) alsmede enkele doeken van de 19de-eeuwers Floris Arntzenius (1864-1925), Floris Arntzenius (1864-1925) en Jacob Maris (1837-1899). Alles voor een 'zacht' prijsje: de duurste stukken zijn geschat op 20.000 gulden, maar veel kaveltjes hoeven niet meer dan een paar honderd gulden te kosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden