Eerste test voor Ahmadinejad loopt uit op nederlaag

Van onze redactie buitenland

De eerste resultaten van de verkiezingen in Iran voor de zogenoemde Raad van Experts wijzen op een nederlaag voor het kamp van de ultra-conservatieve president Ahmadinejad.

De verkiezingen voor de raad werden vrijdag gehouden. De raad bestaat uit 86 geestelijken die de Opperste Leider van Iran (op dit momnet ayatollah Khamenei) kiezen, hem controleren en eventueel vervangen. De ayatollah kiest op zijn beurt de Raad van Hoeders.

Veel kiezers konden ook een stem uitbrengen voor de gemeenteraad van hun woonplaats.

Volgens de hervormingsgezinde krant Etemad wijst alles er op dat de hervormingsgezinde krachten hebben gewonnen. Zo staan zij in de gemeenteraad van Teheran op winst en zou hiermee een eind komen aan de dominantie van de ultra-conservartieven. Die worden in de hoofstad geleid door de zus van de president, Parvine Ahmadinejad.

Ex-president Rafsanjani, die zich positioneert tussen conservatieven en hervormingsgezinden in, liet in zijn district, de provincie Teheran, al zijn concurrenten voor de Raad van Experts achter zich. De ultra-conservatieve ayatollah Mohamed Yazdi kwam niet verder dan de zesde plaats.

De partij van Yazdi scoorde ook in de heilige stad Machrad niet goed. Maar de gemeenteraad hier blijft grotendeels in handen van een andere, zeer conservatieve partij.

President Ahmadinejad vermeed analyses van de eerste uitslagen, maar zei dat ’het volk heeft gewonnen’. „Degene die vijandig staan tegenover Iran dachten een zwakke plek te hebben gevonden, maar het volk heeft zijn grootsheid laten zien.”

De opkomst was vrijdag met 60 procent van de 46 miljoen stemgerechtigden veel hoger dan verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden