Eerste Syriërs geland

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

De eerste groep Syrische asielzoekers die gisteren uit Turkije naar Nederland overvloog in het kader van een deal met de EU, is geselecteerd door VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, aldus een woordvoerster van het ministerie van veiligheid en justitie. De 31 Syriërs zijn vervolgens, ook nog in Turkije, gescreend door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ze hebben een verblijfsvergunning voor Nederland gekregen en zullen zo snel mogelijk huisvesting krijgen.

Tot die tijd wonen ze in een asielzoekerscentrum (azc). Welk azc, wil de woordvoerster niet zeggen, wel dat het om een kwetsbare groep vluchtelingen gaat met veelal medische problemen. Sommigen komen uit een vluchtelingenkamp, anderen van andere plekken in Turkije. Eerder werd gemeld dat er 34 Syriërs zouden komen, maar drie konden om praktisch redenen nog niet mee.

Vluchtelingen worden in principe nu uit Griekenland teruggestuurd naar Turkije. Voor elke Syriër die teruggaat, neemt Europa er een op uit een vluchtelingenkamp in Turkije.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden