Eerste steen bij Panorama Mesdag

ANP Beeld
ANP

DEN HAAG - Precies 180 jaar na de geboorte van de schilder Hendrik Willem Mesdag begint woensdag de verbouwing en renovatie van diens panorama in Den Haag. Voormalig D66-minister Laurens Jan Brinkhorst kwam met zijn kleinzoon Claus-Casimir, het tweede kind van prins Constantijn en prinses Laurentien, naar Panorama Mesdag om de eerste steen te leggen voor het project.

Het oudste panorama ter wereld dreigde ten onder te gaan, omdat het geld voor noodzakelijke herstel- en verbouwwerkzaamheden ontbrak. Daarnaast wilde het museum uitbreiden met onder meer een educatieve ruimte, een nieuwe tentoonstellingszaal en een restaurant. Voor de hele verbouwing is 5 miljoen euro nodig. Daarvan is inmiddels 3,5 miljoen binnen.

Er is al een buurpand gekocht om de uitbreidingsplannen te kunnen realiseren. Het museum hoopt dat de werkzaamheden in 2012 zijn afgerond. Een voorwaarde is wel dat de resterende 1,5 miljoen euro dan binnen is. Het panorama blijft tijdens de verbouwing te bezichtigen.

Geld ophalen

Het Haagse museum kreeg vorig jaar onder meer geld van de Bankgiro Loterij. Ook haalde het museum geld op door mensen een stukje te laten kopen van een schilderij van Hendrik Willem Mesdag.

Het panorama, met een lengte van 120 meter en een hoogte van 14 meter het grootste schilderij van Nederland, toont een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het werd in 1881 geschilderd door Mesdag en zijn vrouw Sientje. De schilders De Bock, Breitner en Blommers hebben eraan meegewerkt. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden