Eerste stapje in laatste missie

tilburg – Met een vertraging van vijftien maanden en een torenhoge kostenpost fysiotherapie is Lornah Kiplagat aan haar laatste olympische missie begonnen. Tweemaal eindigde die op de baan in een teleurstelling, de marathon moet haar in Londen het gewenste goud brengen.

De eerste, niet al te serieuze, stap in die richting was gisteren het winnen van de Nederlandse titel 10 kilometer in Tilburg. Daarbij werd de 36-jarige Keniaanse van geboorte in de eindsprint verslagen door de Ethiopische sluipmoordenaars Meselech Melkamu en Emebet Anteneh, die haar negen kilometer lang de rol van haas hadden opgedrongen.

Tijdens de Olympische Spelen van Londen is Kiplagat 38 jaar. Gezien haar blessureproblemen in de afgelopen jaren zijn vraagtekens te plaatsen bij haar lichamelijke fitheid. De atlete is van mening dat ze na een gedwongen sabbatical van vijftien maanden sterker terugkomt.

De (wedstrijd)pauze, veroorzaakt door een blessure aan de rechterknie, heeft haar fris van geest gemaakt. Bovendien wijst haar echtgenoot en manager Pieter Langerhorst erop dat Kiplagat altijd zuinig op haar lichaam is geweest. Ze loopt jaarlijks slechts een beperkt aantal wedstrijden en in de marathon heeft ze nog nooit zo diep moeten gaan dat ze schade opliep.

De knieblessure valt niet onder de noemer slijtage. Er zat al jarenlang een cyste in het zachte knieweefsel, die voor te veel last ging zorgen. In oktober is die operatief verwijderd, waarbij de chirurg opmerkte dat haar kniepees er uitzag als die van een 20-jarige. Dat is wel anders met haar bekken en rug, die telkens scheeftrekken. Daarvoor is ze in behandeling bij de Ierse fysiotherapeut Gerard Hartmann, een man met wereldfaam op het gebied van trainingen voor de rompstabiliteit.

„Een man met gouden handjes”, aldus Langerhorst. Daaraan kleeft een prijskaartje: 60.000 tot 70.000 euro per jaar. Daarvoor komt Hartmann om de twee weken voor een aantal dagen over naar het trainingscentrum in Iten en zal hij Kiplagat in oktober begeleiden tijdens de WK halve marathon in Nanning, China.

Het zijn de kortere afstanden op de weg en cross waarop Kiplagat met vier wereldtitels wereldfaam vergaarde. Maar voor olympische roem moet ze op de marathon zijn, daar de 10 kilometer op de baan wegens haar beperkte sprintvermogen een valkuil bleek.

Eigenlijk had ze eerder voor de olympische marathon willen kiezen. Telkens werd ze daar door anderen van afgehouden, die haar bezworen dat de hitte en smog van Athene en Peking het einde van haar atletiekcarrière zouden betekenen.

De klassieke afstand heeft ze nog altijd niet ten volle verkend, door haar vele zijpaden naar baan en cross. Het gevolg was dat haar beste marathonprestaties stammen uit 2000 en 2003. Tijdens haar laatste marathons bleek bovendien dat ze een hoog aanvangstempo telkens moest bekopen in het laatste deel van de marathon. De laatste keer, drieënhalf jaar geleden alweer in Londen, viel ze na 37 kilometer stil.

Dat probleem is diepgaand onderzocht door de gerenommeerde voedingsdeskundige professor Asker Jeukendrup. Die stelde vast dat het ’brandstofprobleem’ wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht bij het eten van te veel koolhydraten. Nu is er mede met alternatieve voedingsgels een balans gevonden die tijdens duurlopen van tweeënhalf uur werkt.

Ook vonden er verschuivingen plaats in haar trainingsprogramma, dat in haar inactieve wedstrijdperiode deels doorliep. Er wordt veel getraind op de hometrainer en aquajoggend in het zwembad. Bovendien zijn oefeningen om haar lichaam in balans te houden een vast onderdeel geworden van het programma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden