Eerste promovendus Friesland is Catalaan

Op een na oudste universiteit van Nederland begint aan nieuw leven

KARST OOSTERHUIS

Een beetje ongemakkelijk voelt Anna Casadellà zich door alle aandacht. Gisteren verdedigde de Catalaanse (30) haar proefschrift in het stadhuis van Leeuwarden. De ceremonie was groots opgetuigd en werd bijgewoond door de burgemeesters van Leeuwarden en Franeker. De Catalaanse student is de eerste promovendus van de University Campus Fryslân (UCF).

De academische traditie in Friesland, die in de negentiende eeuw ophield, is hiermee nieuw leven in geblazen. De in 1575 gestichte universiteit in Franeker was, na Leiden, de oudste universiteit van Nederland. Nietsvermoedend treedt Casadellà hiermee in de voetsporen van de filosoof René Descartes en de Friese waterbouwkundige Willem Loré.

Voor decaan Jouke de Vries van het UCF valt het allemaal op zijn plaats. Ook Catalanen hebben een sterke identiteit en een eigen taal, daarom spreekt de decaan van een 'Cruijffgevoel'. Waar de voetballer in Catalonië een symbool werd in de strijd voor meer onafhankelijkheid, betekent Casadellà nu iets voor Friesland.

De promovendus gaat de vergelijking te ver, maar ze voelt zich vereerd en herkent het sentiment. "Ik voel me verwant met de Friezen. Ook wij zijn trots op onze cultuur en we werken hard", zegt ze. De Vries vroeg Casadellà twee maanden geleden of ze de ceremonie wilde verplaatsen van de Rijksuniversiteit Groningen, die de Friese Campus ondersteunt, naar het stadshuis van Leeuwarden. Ze was totaal verrast maar stemde wel in, mits het haar niet te veel zou afleiden. "Ik wil me richten op mijn verdediging, want uiteindelijk gaat het wel om mijn onderzoek."

Casadellà deed haar onderzoek in het laboratorium van het instituut Wetsus in Leeuwarden. Daar ontwikkelde ze een membraam dat het makkelijker maakt om voedingstoffen in urine te filteren uit rioolwater, zodat ze vervolgens kunnen worden gebruikt voor bemesting.

Voor de gelegenheid kwam de Groningse pedel (ceremoniemeester bij promoties) naar Leeuwarden. En de burgemeester van Franeker bracht persoonlijk de pedelstaf uit 1625. Wel lag die staf tijdens de ceremonie veilig in een vitrine. "Je moet ermee op de grond kunnen stampen, maar daarvoor is deze staf te fragiel", verklaart De Vries. De decaan spreekt van een 'markeringspunt'. "Ik wil de academische traditie terughalen naar Friesland, daarom is deze promotie nu zo mooi."

undefined

UCF

De University Campus Fryslân is een samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Leeuwarden en de provincie Friesland. Studenten kunnen in de Friese hoofdstad vier Engelstalige masters volgen. Naast een master multilingualism over de rol van meertaligheid worden er drie programma's aangeboden over duurzaamheidsvraagstukken. Ook zijn er promotieplekken bij verschillende onderzoeksinstellingen rondom Leeuwarden. De provincie hoopt door academisch onderwijs meer kennis naar Friesland te halen. Tien masters wil de campus straks aanbieden en een Bachelor College. Dat is een breed vormingsprogramma naar Amerikaans model, dat bij steeds meer Nederlandse universiteiten wordt aangeboden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden