Eerste peiling na 'DSK' wijst niet op verlies voor socialisten
Sarkozy haalt voor het eerst sinds lang Marine Le Pen weer in
De Franse socialisten vrezen meegesleurd te worden door de val van DSK. Voorlopig is daar geen sprake van. De eerste peiling van na de arrestatie van Dominique Strauss-Kahn haalt het politieke landschap niet overhoop. Zonder de grote favoriet voor de presidentsverkiezingen van mei 2012 zou nog altijd een socialistische kandidaat de eerste ronde winnen.
Martine Aubry, leider van de Parti Socialiste, en François Hollande, oud-leider, halen scores van tegen de 30 procent. DSK zat daar tot voor kort net boven. President Nicolas Sarkozy haalt voor het eerst sinds lange tijd Marine Le Pen weer in: hij staat nu op 21 procent, Le Pen op 17 procent.
De enquête werd woensdag uitgevoerd, het gevaar voor de PS is nog niet geweken. Het wordt bovendien steeds duidelijker dat een groot deel van de partij een man in het Elysée wilde hebben van wie men wist dat hij een groot probleem had met vrouwen.
Daniel Cohn-Bendit, actief voor de Franse groenen, zegt dat met DSK 'niet heel links Frankrijk' aanwezig was in suite 2806 van het Sofitel. Maar tegelijk geeft Cohn-Bendit toe dat hij niet heeft geluisterd naar degenen die voorspelden dat de 'trein DSK om persoonlijke redenen' van de rails zou lopen. Hij prees de IMF-chef warm aan als de man die Sarkozy kon verslaan. "Waren we niet allemaal een beetje lichtzinnig?", vraagt hij zich nu af.
De vraag of de media te coulant zijn geweest voor DSK zorgt al enkele dagen voor een hevig debat onder journalisten en intellectuelen. Het zwijgen van Franse journalisten wordt in het buitenland door hun collega's met verbazing bekeken. Franz-Olivier Giesbert, hoofdredacteur van het blad Le Point noemt de kritiek onzin. "DSK zei altijd dat hij van vrouwen hield, en ja, hij had een seksueel geobsedeerde kant. Maar dat is geen misdaad."
Ook Alain Duhamel, net als Giesbert een oudgediende, vindt niet dat er aanleiding was om te onderzoeken of DSK grenzen overschreed. Zelfs niet nadat hij in 2008 in de problemen kwam bij het IMF. Dat was omdat hij werd verdacht van het wegpromoveren van een ondergeschikte, Piroska Nagy, met wie hij een korte affaire had gehad. Nagy schreef naderhand dat zij geen nee had durven zeggen tegen de directeur-generaal. Duhamel: "Maar er was geen sprake van dwang, daar gaat het om."
Het grote publiek was na de affaire-Nagy op de hoogte van de reputatie van DSK. Maar het onderwerp werd overgelaten aan imitatoren en humoristen. De radio-columnist Stéphane Guillon bijvoorbeeld veroorzaakte een rel door DSK, te gast in hetzelfde programma, belachelijk te maken. Hij somde alle veiligheidsmaatregelen op die de studio had moeten nemen om het vrouwelijk personeel te beschermen.
Guillons razend populaire collega Laurent Gerra voert DSK vaak op in zijn dagelijkse show op de zender RTL, de meest beluisterde zender in Frankrijk. De veramerikaanste DSK van Gerra weet elk gesprek met een 'verslaggeefster' binnen een paar tellen op seks te brengen. Het optreden eindigt altijd met een ferm 'I want to fuck you'.
undefined