Eerste Nederlandse vertoningen film The Interview goed bezocht

De vertoning van The Interview in New York. Beeld anp
De vertoning van The Interview in New York.Beeld anp

De internationaal omstreden film The Interview, die vanaf vandaag officieel in Nederland is te zien, is in trek. In Den Haag en Utrecht zaten de bioscoopzalen vanavond nagenoeg vol. Filmliefhebbers in Amsterdam, de derde stad waar de film te zien is, lieten het enigszins afweten.

Redactie

De kaarten in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht waren eind vorige week al nagenoeg uitverkocht. In totaal kunnen daar 106 mensen naar de film kijken. Het Filmhuis in Den Haag, goed voor 75 zitplaatsen, zat maandagavond op enkele stoelen na vol. Het Ketelhuis in Amsterdam, met 143 stoelen de grootste van de drie bioscopen, raakte niet vol. Daar bleven zo'n 40 plaatsen leeg.

De voorpremière wordt georganiseerd door filmclub Amongst Friends, die iedere maand met een voorvertoning komt van een bijzondere titel. Vanaf 29 januari is de The Interview in de rest van Nederland te zien. Aanvankelijk wilde Sony de film niet in de VS uitbrengen nadat bioscopen waren bedreigd. Na kritiek, van onder andere president Obama, kwam Sony hierop terug.

De film, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un belachelijk wordt gemaakt, zorgde voor veel commotie. Producent Sony werd het slachtoffer van een enorme cyberaanval, waardoor veel films en gevoelige correspondentie op straat kwam te liggen. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA verdenkt Noord-Korea van de aanval, uit wraak voor het op de hak nemen van Kim Jung-un.

De zogenoemde Sony-hackzaak leidde er in de Verenigde Staten toe dat veel Amerikaanse bioscopen weigerden de film te vertonen uit angst voor aanslagen. Uiteindelijk werd The Interview toch uitgebracht, zowel in de bioscopen als online.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden