Eerste Nederlanders zijn terug

Honderden toeristen zijn nog in Nepal. Geen gewonden gemeld.

Een handvol Nederlanders die tijdens de aardbeving in Nepal waren, zijn inmiddels terug in Nederland. Zij wisten het land op eigen gelegenheid te verlaten. Een groeiend aantal landgenoten hoopt zo snel mogelijk hetzelfde te kunnen doen. De Nederlandse overheid helpt daarbij: vanmiddag landt een militair transportvliegtuig met veertig Nederlanders op de vliegbasis Eindhoven.

Morgen komen nog eens tachtig mensen aan op Rotterdam Airport. Het gaat om een vliegtuig dat SOS International samen met het ministerie van buitenlandse zaken heeft geregeld. Daarnaast zullen tientallen Nederlanders de komende dagen via reguliere vluchten Nepal verlaten.

Het ministerie weet van vijfhonderd Nederlanders dat zij in Nepal verblijven of daar waren tijdens de aardbeving. Met een kleine vierhonderd van hen is inmiddels contact geweest. Meldingen over gewonde of omgekomen Nederlanders zijn er niet.

Reisorganisatie Djoser, die onder meer rondreizen in Nepal verkoopt, meldde gisteren dat enkele klanten nu in Nepal zitten, maar wilde geen nadere mededelingen doen over hun lot. Reisorganisatie Tui Nederland, onder meer bekend van Holland International, Arke en Kras, heeft geen reizigers in de regio.

Volgens een woordvoerder van SOS International wordt de situatie chaotischer. Mede door de naschokken zijn er steeds meer mensen die toch naar huis willen. Een groep probeert op eigen houtje verder te reizen. Die groep wordt door SOS International doorverwezen naar lokale overheden voor informatie.

Om de zoektocht te vergemakkelijken naar vrienden of familie in het door een aardbeving getroffen Nepal, hebben Facebook en Google een speciale functie opengesteld.

Op Facebook kunnen gebruikers in het rampgebied hun status op 'veilig' zetten, om vrienden of familie te laten weten dat het goed gaat.

In de 'person finder' van Google, een service voor vermiste personen, kun je niet alleen zoeken, maar ook informatie doorgeven over anderen. De database is voor het eerst gebruikt na de aardbeving in Haïti in 2010, en werd ook ingezet tijdens de aanslag op de marathon van Boston drie jaar later.

8 miljoen getroffenen

Zo'n 8 miljoen Nepalezen zijn getroffen door de aardbeving.

1,4 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig, waarvan 750.000 die in de buurt van het epicentrum wonen.

1 miljoen kinderen hebben volgens de VN dringend hulp nodig.

De duizenden kinderen, die in de buitenlucht slapen, lopen het meeste gevaar.

Nepal telt gemiddeld 2 artsen en 50 ziekenhuisbedden per 10.000 inwoners.

Unicef wil op korte termijn 120 ton humanitaire goederen naar Nepal sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden