Eerste museumretrospectief in Groninger museum

In het Groninger Museum opent zaterdag, één dag voor zijn 39ste verjaardag, de eerste overzichtstentoonstelling van ontwerper Maarten Baas, 'Hide & Seek'. Baas heeft regelmatig presentaties van zijn werk bij designbeurzen, maar een selectie van ál zijn werk in een museum, dat is nieuw voor hem.


Hoe is het idee voor de tentoonstelling ontstaan?


"Het Groninger Museum heeft al sinds mijn afstuderen in 2002 regelmatig werk van mij aangekocht, dus het idee voor een tentoonstelling hing al in de lucht. Vijf jaar geleden had mijn pet er niet naar gestaan, ik ben niet zo van het terugkijken, ik surf het liefst op de golven van de tijd. Het is anders dan bij het presenteren van nieuw werk, want dan is het echt een sprong in het diepe. Nu vond ik het wel een mooi moment, bovendien komt er ook een boek."


Heb je over de inhoud van dat boek inspraak gehad?


"Ja, het is allemaal in goed overleg ontstaan, en dus óók op mijn manier. Ik geloof niet zo in alleen een rationele uitleg bij mijn werk. Nu staan er gedichten van Ingmar Heytze bij de foto's van de ontwerpen, daar ben ik heel blij mee. En verderop in het boek staan de meer kunsthistorische teksten."


Wat kunnen we verwachten?


"De tentoonstelling is min of meer chronologisch, in elk van de acht zalen staat steeds één concept centraal. Het begint met 'Smoke', de meubels die ik voor mijn eindexamen met vuur heb behandeld. Ook 'Baas is in town', een circus-achtige situatie met draaimolens en lachspiegels uit 2014, is te zien. En er is een aparte zaal voor 'Real Time', (klokken waarvan de wijzers op een ingebouwd videoscherm 'live' worden getekend, eentje staat in het Rijksmuseum, JdW) waar nu voor het eerst zes klokken naast elkaar staan."


Waren er nog praktische problemen bij het inrichten van de zalen?


"Door de combinatie van bewegende objecten, video- en geluidsinstallaties, bewegingsmelders en vreemdvormige zware objecten, bijvoorbeeld kasten die alleen dankzij grote tegengewichten overeind blijven, hebben de opbouwers zich wel een paar keer achter de oren gekrabd. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het er zaterdag stevig staat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden