Eerste moslima in het Huis en een Democratische verrassing: dit zijn de winnaars én verliezers

Ilhan Omar is één van de twee moslima’s die straks voor het eerst zitting mogen nemen in het Huis van Afgevaardigden. Beeld AFP
Ilhan Omar is één van de twee moslima’s die straks voor het eerst zitting mogen nemen in het Huis van Afgevaardigden.Beeld AFP

Elke verkiezing heeft zijn eigen winnaars en verliezers, en bij de zogeheten midterms, de Amerikaanse, tussentijdse verkiezingen, waarbij het Huis van Afgevaardigden, de Senaat en tientallen gouverneursposities op het spel staan, wemelt het vandaag bij het bekendmaken van de resultaten van de bijzondere, individuele verhalen. Trouw selecteerde er zes.

Seije Slager

1. De eerste moslima in het Huis van Afgevaardigden

Ilhan Omar
Versloeg in Minnesota:
Jennifer Zielinski (Rep.)

Ilhan Omar. Beeld AP
Ilhan Omar.Beeld AP

Minnesota, dat is de staat die de meeste Europeanen vooral kennen als het achtergebleven landelijke gebied waar de serie ‘Fargo’ zich deels afspeelt. De grootste stad Minneapolis is echter een Democratisch bolwerk, en daar schreef Ilhan Omar progressieve geschiedenis.

Ze is één van de twee moslima’s die straks voor het eerst zitting mogen nemen in het Huis van Afgevaardigden. Daarnaast is ze de eerste vluchtelinge die zitting neemt in het Amerikaanse Congres. Omar vluchtte in 1991, op tienjarige leeftijd, met haar familie voor de oorlog in Somalië.

Ze is niet alleen een jonge vrouw met een migratie-achtergrond, ze heeft ook een sterk links profiel, en wil een hoger minimumloon en ziektekostenverzekering voor iedereen. Ze is daarmee representatief voor een hele generatie niet-traditionele politici die straks voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden komt.

2. De Democratische verrassing in ‘bovenmodaal’ Staten Island

Max Rose
Versloeg in New York:
Dan Donovan (Rep.)

Max Rose Beeld Reuters
Max RoseBeeld Reuters

New York mag dan als een Democratisch bolwerk gelden, de bovenmodaal verdienende voorstadbewoners van Staten Island neigen eerder naar de Republikeinen. In 2016 stemden ze daar voor Trump. Dat de 31-jarige Democraat Max Rose in Staten Island de precies twee keer zo oude Republikeinse zittende afgevaardigde versloeg, gold dus als een van de verrassingen van de verkiezingsnacht.

Maar dat bewerkstelligde Rose niet met ronkende, linkse taal. Hij presenteerde zich als een man van het midden, en liet zich voorstaan op zijn verleden als beroepsmilitair. Zijn tegenstander Donovan schoof in de voorverkiezingen juist naar rechts op, om de naar Trump neigende Republikeinse achterban te behouden. Het lijkt erop dat hem dat in de algemene verkiezingen parten heeft gespeeld: de bewoners van deze voorstad lijken een beetje moe van de polariserende retoriek van president Trump.

3. De Texaan die bijna werd gewipt door hét Democratische talent, mogelijk zelfs de nieuwe presidentskandidaat

Ted Cruz
Versloeg in Texas:
Beto O’Rourke (Dem.)

Ted Cruz geeft zijn vrouw Heidi een knuffel als blijkt dat hij de tussentijdse verkiezing heeft gewonnen. Beto O’Rourke, de potentiële opvolger van Hillary Clinton, kwam heel, heel dichtbij. Beeld EPA
Ted Cruz geeft zijn vrouw Heidi een knuffel als blijkt dat hij de tussentijdse verkiezing heeft gewonnen. Beto O’Rourke, de potentiële opvolger van Hillary Clinton, kwam heel, heel dichtbij.Beeld EPA

Nog nooit wist een Democratische kandidaat zoveel fondsen te werven als Beto O’Rourke. Democraten uit heel Amerika werden een beetje verliefd op de kandidaat, die met een onversneden progressief verhaal zowaar een kansje leek te maken om de geharnaste conservatief Ted Cruz uit het zadel te wippen. Beelden van een filmpje waarin hij het recht van footballspelers om tijdens het volkslied te knielen verdedigde, gingen viraal. Het Democratische sprookje bleek in het Republikeinse Texas uiteindelijk toch echt dat: een sprookje. Cruz won, zoals Republikeinen bijna altijd winnen in Texas.

Toch mag het een succesje heten, dat O’Rourke in deze dieprode staat binnen een paar procent kwam van Cruz. O’Rourke is nu definitief een Democratische celebrity, en het gesmoes dat hij in 2020 eigenlijk een gooi naar het presidentschap zou moeten doen, zal vast niet verstommen.

4. Winst op de golven van het Trumpisme

Kevin Cramer
Versloeg in North Dakota:
Heidi Heitkamp (Dem.)

Kevin Cramer met zijn vrouw op de achtergrond trok fel van leer tegen #MeToo. Beeld AP
Kevin Cramer met zijn vrouw op de achtergrond trok fel van leer tegen #MeToo.Beeld AP

Kevin Cramer is een schoolvoorbeeld van een Republikeinse politicus die carrière maakt op de golven van het Trumpisme. Donald Trump won de presidentsverkiezingen in North Dakota met een enorm verschil: 63 procent van de stemmen, tegenover 27 procent voor Hillary Clinton.

Dit jaar werd Cramer door Trump gerekruteerd om in die staat ook de Senaatszetel te verzilveren voor de Republikeinen. Hij deed dat met een bombastische, rechtse campagne, waarin hij van leer trok tegen de #MeToo-beweging. De zetel werd tot nu toe bezet door Heidi Heitkamp, lid van de Democraten, maar vooral een politicus van het midden, die niet altijd met haar partij mee stemde. Ze hoopte, tevergeefs, dat ze door de kiezers beloond zou worden voor haar vermogen om compromissen te sluiten en met beide partijen te werken.

5. De eerste, zwarte gouverneur (v) komt er niet, door Brian Kemp

Brian Kemp
Versloeg (waarsch.) in Georgia:
Stacey Abrams (Dem.)

Stacey Abrams mag zich vanwege de winst van Brian Kemp niet de eerste, zwarte gouverneur van de VS noemen. Maar hierover is het laatste woord nog niet gezegd. Mogelijk hebben er onregelmatigheden plaatsgevonden.  Beeld AP
Stacey Abrams mag zich vanwege de winst van Brian Kemp niet de eerste, zwarte gouverneur van de VS noemen. Maar hierover is het laatste woord nog niet gezegd. Mogelijk hebben er onregelmatigheden plaatsgevonden.Beeld AP

Ai, dat was even slikken voor de Democraten, toen aan het einde van de nacht Brian Kemp de verkiezingen leek te hebben gewonnen. Voor Stacey Abrams, die de eerste zwarte vrouw had kunnen worden die gouverneur werd, zozeer dat ze haar verlies nog niet toegaf. Ze vermoedt onregelmatigheden.

Inderdaad heeft Kemp de schijn tegen. Als secretary of state van Georgia was hij verantwoordelijk voor het toezicht op de verkiezingen waaraan hij deelnam. Hij werd recent meermalen door de rechter op de vingers getikt, omdat hij het kiezers te moeilijk maakte om zich te registreren, en daarbij vooral Democratische kiezers leek te ontmoedigen.

De mogelijkheid dat een zwarte vrouw gouverneur zou kunnen worden in het traditionele, zuidelijke Georgia maakte heel wat los. Zo kwam Oprah Winfrey voor Abrams op straat campagne voeren. Maar vooralsnog lijken de Republikeinen de aanval afgeslagen te hebben.

6. Te hevige bezuinigingen kleuren rood Kansas nu tóch blauw

Laura Kelly
Versloeg in Kansas:
Kris Kobach (Rep.)

Democrate Laura Kelly, ondanks de fel roze outfit wel degelijk blauw van politieke kleur. Ze wist de dieprode staat Kansas achter zich te krijgen door zich te verzetten tegen de zware, Republikeinse bezuinigingen op onderwijs en zorg. Beeld AP
Democrate Laura Kelly, ondanks de fel roze outfit wel degelijk blauw van politieke kleur. Ze wist de dieprode staat Kansas achter zich te krijgen door zich te verzetten tegen de zware, Republikeinse bezuinigingen op onderwijs en zorg.Beeld AP

De laatste Democratische presidentskandidaat die in dieprood Kansas won, was Johnson in 1964, maar die won dat jaar dan ook bijna alle staten. Democratische gouverneurs zijn er sindsdien wel geweest, maar toch: dat Democrate Laura Kelly de verkiezingen won van Trump-Republikein Kris Kobach, hakte erin.

Waar Kobach bleef tamboereren op Trump-achtige onderwerpen als immigratie, voerde Laura Kelly een andere campagne: ze beloofde om de publieke sector te genezen van Republikeinse bezuinigingsdrift. Kansas is namelijk een staat waar zo veel gesneden is in de uitgaven voor onderwijs en infrastructuur, dat ook gematigde Republikeinen zich zorgen maken.

De vraag bij deze uitslag is dus van welke Republikeinse partij Kelly de verkiezingen eigenlijk won: van de rechts-populisten die in het kielzog van Trump boven zijn komen drijven, of de economisch rechtse belastingverlagers die onder invloed stonden van voormalig voorzitter van het Huis Paul Ryan?

Lees ook:

Hoe de kloof tussen blauw en rood nu minder zichtbaar is, maar nog niet dicht

De kloof tussen Democraten en Republikeinen laat zich na de tussentijdse verkiezingen niet meer zo duidelijk op een kaart aanwijzen. Maar hij is niet minder diep geworden.

Heeft Trump het in zich de neergang te stoppen?

Een ‘geweldig succes’ noemde Donald Trump de uitslag van de verkiezingen van dinsdag. Maar zijn tweet was nogal kortaf. De Amerikaanse president beseft ongetwijfeld dat hij in hetzelfde schuitje zit als die Griekse koning, Pyrrhus van Epirus, die na een slag met de Romeinen gezegd moet hebben: “Nog zo’n overwinning en het is met ons gedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden