Eerste ministerraad: Sfeer goed, akoestiek beroerd

DEN HAAG (ANP) - Net als in de afgelopen dagen was de sfeer vrijdag tijdens de eerste reguliere vergadering van de ministerraad uitstekend. ,,Een leuke ploeg', aldus minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) na afloop.

,,Een prima stemming'', vond Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). ,,Een goede vergadering'', typeerde Gerda Verburg (Landbouw) de bijeenkomst. Maar over de akoestiek in de Trêveszaal, waar de beraadslagingen al sinds jaar en dag plaatsvinden, waren diverse bewindslieden minder te spreken.

,,Je moet soms heel erg je best doen om iemand te kunnen verstaan'', klaagde Camiel Eurlings (Verkeer). Ook Jacqeline Cramer (Milieu), evenals Eurlings een nieuwkomer, had de grootste moeite gehad om haar collega's te kunnen volgen.

Advies van Bos

Volgens Wouter Bos (Financiën), in Paars II al staatssecretaris, was de akoestiek in de eeuwenoude zaal ,,altijd al beroerd''. Ze is de laatste jaren zelfs iets verbeterd doordat er nieuwe microfoons zijn, maar het blijft behelpen, aldus Bos. De PvdA-vicepremier had een goed advies voor zijn collega's: ,,Iedereen die niet geacht wordt aan het woord te zijn, moet gewoon zijn mond houden.''

De agenda tijdens het eerste kabinetsberaad van Balkende IV was kort. Behalve enkele benoemingen stond daar alleen de regeringsverklaring op. Premier Jan Peter Balkenende had al een concept geschreven en de ministers lieten er vrijdag hun licht over schijnen. ,,Een samenvatting van het regeerakkoord, iets meer bespiegelend'', omschreef minister Ronald Plasterk (Onderwijs) het stuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden