Eerste Majoor Bosshardt Prijs uitgereikt

(Novum) - De Majoor Bosshardt Prijs is dinsdagmiddag in Amsterdam voor de eerste maal uitgereikt aan professor doctor Anton van der Geld. De onderscheiding werd in de woning van de naamgeefster in ontvangst genomen. In verband met de gezondheid van de 93-jarige majoor vond de uitreiking vier maanden eerder plaats dan gepland.

Van der Geld is oprichter van het BeNeLux Universitair Centrum in Den Bosch, dat sinds 1988 de wetenschappelijke en culturele samenwerking probeert te bevorderen tussen Nederland, België en Luxemburg. Hij kwam in 2004 uit met het boek Balans In Ons Leven over de levenskunst van het menselijke geluk in de samenleving. Begin dit jaar kreeg de professor docter al een Luxemburgse onderscheiding voor zijn bijdrage aan de culturele en wetenschappelijke betrekkingen binnen de Benelux.

Van der Geld is ook voorzitter van het Comité van Aanbeveling van Nederland Positief, een landelijke campagne voor de verbetering van de Nederlandse samenleving. Bekende Nederlanders als Mariska Hulscher en Wendy van Dijk hebben van Nederland Positief een oorkonde gekregen voor hun bijdrage aan de samenleving.

De oprichter van de campagne, Christian Houkes, is ook organisator van de Majoor Bosshardt Prijs dat dinsdagmiddag is uitgereikt. Hij geeft toe dat hij twee petten op heeft, maar ziet dat als iets positiefs. "Meer organisaties die zich inzetten voor het maatschappelijke belang zouden hun krachten moeten bundelen."

De Majoor Bosshardt Prijs, een brons gegoten beeldje met het gezicht van de majoor, is gegeven aan Van der Geld voor 'zijn inzet van ruim dertig jaar aan het welzijn van mensen en voor een betere wereld'. Het was een idee van Houkes om de majoor naamgeefster te maken van de prijs. Een jury van vier personen, onder wie de majoor zelf en zeker twee deelnemers van Nederland Positief, hebben zich over een onbekend aantal kandidaten ontfermd die in aanmerking kwamen voor de prijs.

De organisatie van de Majoor Bosshardt Prijs stelde de uitreiking uit. Maandag zei Houkes tegen Novum: "Wij willen dat de majoor als beschermvrouw en naamgeefster van de prijs zelf aanwezig is bij de uitreiking. Als die in december is, is die kans kleiner dat zij erbij is dan morgen."

Majoor Bosshardt is al decennialang het boegbeeld van het Leger des Heils.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden