Eerste levensteken van ontvoerde Israëliër Shalit

(Novum/AP) - Hamas-strijders hebben maandag een geluidsopname vrijgegeven van de Israëlische korporaal Gilad Shalit. Het is het eerste levensteken van de militair die exact een jaar geleden werd ontvoerd.

In de boodschap, die gepubliceerd werd op de website van de militaire vleugel van Hamas, doet Shalit de groeten aan zijn familie en laat hij weten dat zijn gezondheid achteruit gaat en dat hij behandeling in een ziekenhuis nodig heeft. Ook laat hij zijn teleurstelling blijken over het 'gebrek aan belangstelling' voor zijn lot van de kant van de Israëlische regering.

Shalit werd 25 juni 2006 ontvoerd door leden van Hamas en twee daarmee verbonden groepen, die vanuit de Gazastrook een tunnel naar Israël hadden gegraven. De onderhandelingen over zijn vrijlating waarin Egypte bemiddelde liepen meermalen vast. De recente machtsovername van Hamas in Gaza maakt de situatie extra gecompliceerd.

In de geluidsboodschap doet Shalit (20) een beroep op de Israëlische regering om aan de Palestijnse eisen voor een omvangrijke gevangenenruil te voldoen. "Zoals ik ouders heb, een moeder en vader, hebben de duizenden Palestijnse gevangenen moeders en vaders aan wie hun zonen moeten worden teruggegeven." Shalit zei hoop te hebben dat de regering 'meer belangstelling in mij toont en de eisen van de mujahedeen inwilligt'.

Abu Mujahid, een woordvoerder van de met Hamas verbonden Palestijnse Verzetscomités, zei eerder maandag dat Shalit de 'beste behandeling' krijgt en 'niets nodig heeft'. Als Israël hem vrij wil hebben, moet het gevangen Palestijnse vrouwen, kinderen, bejaarden, zieken, leiders van facties en langgestraften vrijlaten, zei hij. Israël heeft in principe met een gevangenenruil ingestemd, maar gaat niet akkoord met de aantallen en categorieën van gevangenen die de ontvoerders vrij willen hebben.

Shalits vader, Noam, zei te hopen dat de boodschap aangeeft dat Hamas echt tot iets bereid is en niet slechts de aandacht wil afleiden van de bijeenkomst van de de Israëlische premier Ehud Olmert, de Palestijnse president Mahmoud Abbas, de Jordaanse koning Abdullah en de Egyptische president Hosni Mubarak in Sharm el-Sheikh. Volgens Israëlische commentatoren sprak Shalit niet in zijn eigen woorden, maar las hij kennelijk een krakkemikkig uit het Arabisch vertaalde verklaring voor.

De woordvoerster van Olmert, Miri Eisin, noemde de boodschap 'wreed' en sloot onderhandelingen met Hamas uit. Een anonieme medewerker van de premier zei echter dat Olmert de Egyptische president Mubarak had verzocht de bemiddeling voort te zetten. Kabinetsminister Eli Yishai en ex-Mossadchef Danny Yatom riepen de regering echter op te onderhandelen met Hamas; 'bij gebrek aan een militaire optie', zei Yatom. Hamas-woordvoerder Ghazi Hamad zei tegen de Israëlische televisieznder Channel 2 dat Hamas tot een vergelijk wil komen.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem beschuldigde de ontvoerders van Shalit maandag van oorlogsmisdaden. Het vasthouden van iemand om de vijand te dwingen aan bepaalde eisen te voldoen, onder de dreiging die persoon te verwonden of doden wanneer de eisen niet worden ingewilligd, is volgens B'Tselem strijdig met het internationaal humanitair recht. Ook het nemen van gijzelaars is een oorlogsmisdaad. Hamas moet zorgen dat Shalit vrijkomt omdat het feitelijk de veiligheidssituatie in Gaza beheerst. Verder moeten degenen die hem vasthouden toestaan dat vertegenwoordigers van het Rode Kruis hem bezoeken.

Abu Mujahid haalde de schouders op over de aantijgingen. Shalit werd gevangengenomen in een tank waarmee tegen de Palestijnen werd gevochten. "Alle bezetters op het land zijn een legitiem doelwit omdat het soldaten zijn", zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden