Eerste levende cel met kunstmatig DNA

amsterdam – - De Amerikaanse geneticus Craig Venter heeft voor het eerst een bacterie gekweekt die volledig draait op kunstmatig nagemaakt DNA. Biotechnologie in het kwadraat, want Venter sleutelt niet aan één of twee genen, zoals gebruikelijk, maar aan alle genen tegelijk.

Van onze redactie wetenschap

Zo’n bacterie met een kunstmatig DNA-pakket biedt ongekende mogelijkheden, schetst de onderzoeker vandaag in het vakblad Science. Je kunt het DNA bijvoorbeeld zo programmeren dat de bacterie op basis van zonlicht goedkoop olie produceert. Of je laat het eencellige wezentje giftige stoffen in het milieu opruimen. Chemisch kan een bacterie vrijwel alles, zolang ze van haar interne harde schijf –haar DNA– maar het juiste commando ontvangt.

De vorming van dit eerste ’synthetische’ leven is een wetenschappelijke mijlpaal die niet zomaar uit de lucht komt vallen. Eind jaren negentig heeft Venter zijn plan al aangekondigd.

Op zijn verzoek is er vooraf een uitgebreide ethische discussie over gevoerd. Bij eerder werk - het ophelderen en verbeteren van het menselijk DNA - kreeg hij het verwijt kreeg dat hij voor God speelde.

Concreet heeft Venter het DNA van één bacterie eigenhandig nagebouwd. Om te laten zien dat zijn kunst-DNA net zo goed werkte als het biologische origineel, plaatste hij het in een bacterie van een andere soort, waar het eigen DNA uit was verwijderd. De nieuwe harde schijf bleek goed aan te slaan: vrijwel alle genen werkten naar wens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden