Eerste kandidate van SGP gaat meteen voor het lijsttrekkerschap

Lilian Janse Beeld anp
Lilian JanseBeeld anp

Voor het eerst in de geschiedenis van de SGP heeft een vrouw zich kandidaat gesteld voor verkiezingen. De 40-jarige Lilian Janse wil volgend jaar gemeenteraadslid worden in Vlissingen.

Ze maakt gebruik van een wijziging in de partijregels, die de SGP begin dit jaar onder druk van juridische procedures moest doorvoeren: de partij mag vrouwelijke kandidaten niet langer afwijzen. De staatkundig gereformeerden blijven bij hun standpunt dat vrouwen geen rol past in vertegenwoordigende organen zoals gemeenteraden of de Tweede Kamer.

Janse heeft inmiddels de steun van het Vlissingse SGP-bestuur, maar ze moet nog afwachten of de plaatselijke leden er volgende week mee akkoord gaan.

Ze zegt zich te hebben gekandideerd voor het lijsttrekkerschap nadat enkele mannen die waren benaderd bleven weigeren. "Dan doe ik het wel", zei Janse.

Of zich meer SGP-vrouwen opwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen, is onduidelijk. Lokale kiesverenigingen kunnen zich tot eind september over kandidaten buigen. De partij doet in honderd gemeenten mee. Op de lijsten die al klaar zijn, staan geen vrouwen.

De Vlissingse Janse zegt zich niet tegen haar partij te willen afzetten. "De SGP-normen en waarden zitten gewoon in mijn hart. De kans wordt me nu geboden om het uit te dragen. Waarom zou ik het dan niet doen als ik van politiek houd? En dan wil ik het voor de SGP doen, want dat is de partij waar ik me thuis voel", zei ze gisteren in het EO-programma 'De Vijfde Dag'. De SGP heeft nu geen zetel in Vlissingen.

Lilian Janse: De eerste vrouw die zich kandidaat stelt namens de SGP

Ze doet 's ochtends een krantenwijk op de fiets en maakt in de avonduren een tandartspraktijk schoon. In haar vrije tijd glijdt ze graag op inline- skates over de boulevard van haar woonplaats Vlissingen. En in het weekend staat ze vaak met de caravan aan het Veerse Meer waar haar drie kinderen surfen. Lilian Janse (40), de eerste vrouw die zich kandidaat stelt voor de SGP, lijkt een hardwerkende familievrouw en levensgenieter.

Aan dat rijtje wil ze graag de functie van lokale politicus toevoegen. Niet zozeer uit feministische overtuiging, maar omdat íemand in Vlissingen het SGP-geluid moet vertolken, meent ze. De laatste vier jaar zat haar partij er niet in de gemeenteraad. Toen zeven mannen een plek weigerden op de kieslijst voor de verkiezingen komend voorjaar, was de maat vol. Als de mannen het niet doen, doe ik het wel, dacht ze, en ze meldde zich als lijsttrekker.

Vader Cees van der Weele kijkt niet op van die keuze. Zijn dochter is al haar leven lang bezig met politiek, vertelt hij aan de telefoon. Toen hij zelf voor de SGP in de Vlissingse raad zat, hielp zij hem al. "Ze tikte mijn handgeschreven speeches uit en zat vaak op de publieke tribune. Ze las altijd al intensief de kranten en leverde dan overal commentaar op."

Geïnspireerd door haar vaders raadswerk besloot ze op de meao een opleiding bestuurskunde te volgen. Liefst wilde ze ambtenaar worden om zich in te kunnen zetten voor de bevolking van Vlissingen. Maar toen ze van school kwam, was er bij de gemeente geen werk. Dus volgden uitzendbaantjes en werk als intercedent. Toen ze trouwde met een scheepsreparateur en ze kinderen kregen, besloot ze thuis te blijven om voor hen te zorgen.

Liefst had ze zich op haar achttiende al aangemeld voor de kieslijst, maar pas sinds maart kunnen SGP-vrouwen zich kandideren. Krom, vindt Janse. Want hoezo zou de vrouw 'het regeerambt niet toekomen', zoals de SGP stelt. "Regentes Emma en de daaropvolgende koninginnen tekenden decennialang de wetten. Zij werden door de SGP altijd op handen gedragen."

Ze is zich er 'zeer van bewust' dat ze de eerste vrouw op de SGP-lijst kan zijn, maar met termen als 'revolutionair' of het stempel 'pionier', dat het Clara Wichmann Instituut op haar plakt, heeft ze niets. "Bij een revolutionair denk ik aan iemand die tegen alles ingaat. Ik vind niet dat ik een revolutie ontketen. Ik heb netjes gewacht op toestemming van het congres."

In haar omgeving reageert iedereen positief, vertelt Janse. Mannen die klagen over haar kandidatuur, moeten zich eerst maar eens achter de oren krabben, vindt ze. "Als de mannen de verantwoordelijkheid niet nemen, dan moeten ze niet zeuren als er een vrouw komt die het wil en kan", zei ze gisteravond in EO-programma 'De vijfde dag'.

Inhoudelijk zal ze het raadswerk ook niet ineens anders aanpakken. "Ik lees de Bijbel net als een SGP-man."

Lilian Janse Beeld anp
Lilian JanseBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden