Eerste Kamer wil niet lang weg van Binnenhof

Het Binnenhof vanaf de hofvijver, met in het midden het torentje van de minister-president. De verbouwing van het Binnenhof is becijferd op 450 miljoen euro. Beeld anp
Het Binnenhof vanaf de hofvijver, met in het midden het torentje van de minister-president. De verbouwing van het Binnenhof is becijferd op 450 miljoen euro.Beeld anp

Het laatste woord over de renovatie van het Binnenhof is voorlopig nog niet gezegd. De Tweede Kamer is met het kabinet eens over een totale sluiting van het gehele complex om alles binnen 5,5 jaar op te knappen voor 450 miljoen euro. Maar de Senaat voelt veel meer voor een andere variant: die kost 7 miljoen euro extra en daarbij kunnen Eerste Kamer, premier en Raad van State al na hooguit drie jaar terugkeren op het Binnenhof.

De Eerste Kamer wil het overleg met verantwoordelijk minister Stef Blok meteen na het zomerreces hervatten, zo deelde de voorzitter, Ankie Broekers-Knol hem dinsdag mee. Broekers-Knol herhaalt dat het Binnenhof zo kort mogelijk verlaten dient te zijn: 'Voor ons blijft het uitgangspunt dat de parlementaire democratie zoveel mogelijk zichtbaar blijft aan het Binnenhof en dat de Eerste Kamer het Binnenhof niet langer verlaat dan strikt noodzakelijk."

Ze wijst erop dat een 'zo breed mogelijk draagvlak' nodig is voor de verbouwing en de manier waarop. Ze rekent erop dat Blok geen stappen neemt voordat hij met de Eerste Kamer heeft gesproken en tot die tijd ook zijn mond houdt naar buiten toe.

Broekers-Knol gaat intussen kijken naar een andere locatie voor Prinsjesdag. De Tweede Kamer vindt het geen gezicht als de koning met zijn Gouden Koets in een bouwput arriveert om de Troonrede voor te lezen. Volgens de senaatsvoorzitter, hoofdverantwoordelijke voor de plechtigheid, zijn er geen grondwettelijke bezwaren om het ergens anders, zelfs buiten Den Haag, te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden