Eerste Kamer: Kierbesluit Haringvliet moet worden uitgevoerd

De Haringvlietdam. Foto: anp Beeld
De Haringvlietdam. Foto: anp

Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat de schuiven in het Haringvliet een stukje open gaan. Trekvissen als zalm, zeeforel en aal, kunnen dan vanuit zee stroomopwaarts zwemmen. De senatoren namen daarom een motie van de Partij voor de Dieren aan, die oproept het zogeheten Kierbesluit toch uit te voeren, zoals binnen Eurpopa afgesproken is.

In het regeerakkoord is juist bepaald dat niet te doen. De senatoren vinden echter dat Nederland met het Kierbesluit in het verleden langjarige internationale afspraken heeft gemaakt. Die kunnen in hun optiek niet zomaar worden teruggedraaid. VVD, CDA en SGP stemden tegen de motie.

Nederland heeft de sluizen nog niet op een kier gezet, omdat de gevolgen daarvan, zoals het ontstaan van brak water, geld kosten. In plaats daarvan speurt staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) naar alternatieven. Hij onderzoekt bijvoorbeeld de intrek van vis uit zee via de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal en een vispassage bij de Afsluitdijk, maakte de CDA-bewindsman in november vorig jaar al bekend.

De oppositie meent echter dat een alternatievenonderzoek vooraf beter op zijn plaats was geweest. De ChristenUnie vreest dat door 'dit jojobeleid' van het kabinet de rijksoverheid het risico loopt als een onbetrouwbare partner over te komen. Zij wijzen op de Europese afspraken ter verbetering van vismigratie en ecologische kwaliteit van de grote rivieren. Op basis van dat eerdere besluit investeerden landen stroomopwaarts al tientallen miljoenen euro's in vistrappen en natuurlijke oevers voor de verbetering van de leef- en doortrekgebieden voor trekvissen. Nederland heeft echter nog steeds 'de voordeur' niet op een kier gezet, en dat vindt de Senaat onbehoorlijk.

De Internationale Rijncommissie, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Wallonië en Luxemburg reageerden eerder verontrust door de beslissing het kierbesluit terug te draaien en hebben gevraagd om een heroverweging. Duitsland en Zwitserland investeerden vooral in vispassages. Frankrijk stopte met zoutlozingen uit de kalimijnen. De provincie Zuid-Holland heeft voor 3,5 miljoen euro land aangekocht en overweegt dit geld terug te eisen van de overheid als het Haringvliet geen open verbinding krijgt met de Noordzee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden