Eerste Kamer dwingt Rutte straks Oekraïneverdrag in te trekken

Premier Mark Rutte tijdens het debat over het Oekraïne-referendum. Beeld anp
Premier Mark Rutte tijdens het debat over het Oekraïne-referendum.Beeld anp

De kans dat het kabinet tegen haar zin gedwongen zal worden om haar handtekening onder het associatieverdrag met Oekraïne weg te halen, is vanavond flink groter geworden.

In de Tweede Kamer, waar Rutte vanavond over de uitslag moest komen praten, redde hij het nog met een uitleg over uitstel van de beslissing tot juni. Maar in de Eerste Kamer, waar hij hierna naartoe moet, gelden andere meerderheden. Daar zullen ook alle partijen behalve VVD en PvdA pleiten vóór intrekking, en daar zijn ze met genoeg.

GroenLinks-fractieleider Rik Grashoff zei het vanavond treffend: "Ik benijd de premier niet, maar hij zal in Brussel moeten onderhandelen vanuit de positie dat Nederland zijn steun aan het verdrag heeft ingetrokken". Volgens Grashoff en veel van zijn mede-Kamerleden zou dat de enige manier zijn om de Nederlandse kiezer het idee te geven dat zijn stem niet vruchteloos is geweest. De optie dat Rutte eerst de mogelijkheden aftast en pas na juni met een oplossing komt, overtuigde de Kamer niet. "Dat voedt de onvrede bij burgers", zei SGP-leider Kees van der Staaij.

Rutte zei tijdens het debat dat hij met openlijke gesprekken met andere Europese leiders moet wachten tot de Britten op 23 juni hebben gekozen voor of tegen het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Daarna kan hij pas laten weten of hij het verdrag kan veranderen en of dat voldoende is om recht te doen aan het Nee van Nederland.

Enige juiste antwoord
Dat was voor de oppositie onvoldoende. Die poogde het kabinet ertoe te bewegen om allereerst het verdrag met Oekraïne in te trekken, hoe lastig dat ook mag zijn. Het zou, zo betoogden ook partijen die voor samenwerking waren, het enige juiste antwoord zijn op het Nee van de kiezer. CDA-leider Sybrand Buma: "Ik zeg met pijn in het hart: er is referendum gehouden: dit is de uitslag. Democratie is geen laboratorium. Echte mensen zijn naar echte stembureaus gegaan om echt nee te zeggen. Ik vind het een drama, maar we kunnen niet achteraf zeggen: 'het valt wat tegen, we doen toch maar wat we willen'."

Voor Rutte zou dat zijn 'alsof hij na de scheiding zijn ex nog vroeg naar de psycholoog te gaan' - de vergelijking kwam van zijn VVD-collega Han ten Broeke. Dat Nederland nog niets intrekt is volgens Rutte zijn 'entreeticket' naar de Europese collega's. "Als wij zeggen: we ratificeren niet en overigens wilt u met ons in gesprek over onze redenen daartoe dan vrees ik voor de uitkomst", zei hij. "Wij staan dan echt buitenspel. Dan is kans groot dat de 27 anderen gewoon doorgaan: dan is het risico dat er met die Nee-stem niets gebeurt."

Hij hamerde erop dat ook dan de mogelijkheid dat Nederland alsnog niet tekent, zou blijven bestaan. "Als het niet lukt om de komende maanden een antwoord te formuleren op dat Nee, dan wordt er niet geratificeerd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden