Eerste Kamer dwarsboomt verbod op asbestdaken

Een gespecialiseerd bedrijf ruimde vorig jaar asbestdeeltjes op die bij een grote brand in een koeienstal in Hazerswoude-Dorp vrijkwamen. Beeld ANP
Een gespecialiseerd bedrijf ruimde vorig jaar asbestdeeltjes op die bij een grote brand in een koeienstal in Hazerswoude-Dorp vrijkwamen.Beeld ANP

Er komt vooralsnog geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel met daarin het verbod verworpen.

Een ultieme poging van het kabinet om het verbod op asbestdaken door de Eerste Kamer te krijgen, is gesneuveld. Een meerderheid van de senaat stemde tegen een wetsvoorstel dat asbestdaken per 2028 verbiedt. Senatoren vrezen dat het verwijderen van deze daken te veel kosten voor bewoners met zich meebrengen en vinden de termijn buiten proporties.

Dinsdagochtend deed staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) nog een handreiking aan de leden van de Eerste Kamer. De oorspronkelijke ingangsdatum van het verbod op asbestdaken verzette ze van 2025 naar 2028, mits het wetsvoorstel zou worden goedgekeurd. Gemeenten kregen zelfs in uitzonderingsgevallen de mogelijkheid om uitstel te verlenen tot 2030, bijvoorbeeld als sloop of grootschalige renovatie al gepland staat.

De geste mocht niet baten. Onder meer regeringspartijen VVD en CDA stemden tegen het verbod dat opvallend genoeg in oktober nog vrij gemakkelijk door de Tweede Kamer werd geloodst, alleen de SGP was toen tegen. Er was voor Staatssecretaris Van Veldhoven veel aan gelegen dat het voorstel het zou redden. Het verbod stamt al uit 2011 en er werd sinds 2015 al op voorgesorteerd. Er kwam een subsidie van 75 miljoen euro om de verwijdering van asbestdaken aan te zwengelen, miljoenen asbesthoudende daken werden al gesaneerd.

Zorgen

De afgelopen jaren werd de kritiek op het verbod echter luider. Deze kritiek wordt gedeeld door een meerderheid van de Eerste Kamer. Zo zijn de kosten voor het verwijderen van een asbestdak fors gestegen vanwege het naderende verbod, de schaarste op de arbeidsmarkt en een tekort aan bedrijven die asbest veilig mogen verwijderen. Deze kosten komen volledig voor rekening van huizenbezitters, omdat de subsidie voor het verwijderen van een asbestdak sinds vorig jaar op is.

Zowel de VVD als het CDA delen het uiteindelijk doel van het kabinet, het verdwijnen van asbesthoudende daken, maar zetten vraagtekens bij de betaalbaarheid en haalbaarheid van een verbod op korte termijn. Er moet nog zo’n tachtig miljoen vierkante meter aan asbestdaken gesaneerd worden. Daaronder vallen de daken van naar schatting honderdduizend woonhuizen.

Drieduizend van deze woningeigenaren hebben zich verenigd in de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen opgericht door Rob Ekkers. Voor hem voelt de uitslag van de stemming in de eerste Kamer als een zege. “Ik ben blij dat het verbod voorlopig een halt toegeroepen is. Dit is een duidelijk signaal dat het een en ander aan deze wet mankeert”, zegt hij. Ekkers hoopt nu op meer financiële concessies. “Alleen al het feit dat de overheid door middel van btw dik geld verdient aan het verwijderen van asbestdaken, vind ik stuitend. Wij hopen dat de staatssecretaris nu met een gebaar komt die het vervangen van een dak betaalbaar maakt.”

Lees ook:

Eigenaren asbestdak draaien zelf op voor de gestegen kosten van sanering

Het vervangen van een asbestdak wordt duurder, terwijl de subsidiepot leeg is. En die wordt niet meer aangevuld, zegt staatssecretaris Van Veldhoven. Woningeigenaren eisen toch steun.

Recycling is hip, maar elke afvalzak met asbest belandt gewoon op de stort

Een groeiende hoeveelheid asbestafval belandt jaarlijks op de stort. Duurzame verwerking en vernietiging van asbest is ondanks aanwezige initiatieven nog ver weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden