Eerste Kamer achter plan voor overheveling jeugdzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).Beeld anp

De plannen van het kabinet om de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk te maken voor de jeugdzorg, kunnen op bijval rekenen in de Eerste Kamer. Door een onafhankelijke commissie in te stellen die alle veranderingen in de gaten gaat houden, leek staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gisteren niet alleen de steun van coalitiepartijen VVD en PvdA binnen te halen, maar ook die van CDA en D66.

PVV, SP, OSF en Partij voor de Dieren zijn niet tegen de operatie, maar wel tegen de grote druk en de bezuiniging van 450 miljoen euro waarmee de operatie gepaard gaat. GroenLinks, ChristenUnie hakken pas later de knoop door.

Handreikingen
Van Rijn en collega Fred Teeven (Justitie) deden in een urenlang debat diverse handreikingen aan onder meer D66, CDA en PvdA. Zo komen er proefprojecten om te oefenen met modellen van de nieuwe opzet. De Transitie Autoriteit Jeugd gaat toezicht houden op alle veranderingen. Deze commissie kan helpen als gemeenten problemen hebben met het inkopen van zorg. Ook instellingen die zich zorgen maken over de zorg voor specifieke groepen, kunnen er aankloppen.

Daarnaast gaan premier Mark Rutte en Van gaan een nationale conferentie voorbereiden om mogelijke stigmatisering van mensen met een psychische aandoening tegen te gaan.
Het overhevelen van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten is een van de drie grote decentralisaties die het kabinet wil realiseren. Gemeenten krijgen ook de verantwoordelijkheid voor de langdurige zorg en de sociale werkvoorziening.

Senator onwel
Een opvallend moment was er tijdens het debat kort voor middernacht, toen D66-senator Marijke Scholten onwel werd. Ze begon steeds onduidelijker te formuleren, waarop ze een korte pauze aanvroeg. Daarop zakte ze door haar knieën.

Scholten werd opgevangen door onder anderen collega-senator en huisarts Tineke Slagter (SP). Voorzitter Ankie Broekers-Knol liet naderhand weten dat Scholten het weer goed maakt. Het debat werd zonder haar voortgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden