Eerste Jan Six was goed bevriend met Rembrandt en Vondel

In de familie Six beheert de oudste zoon de omvangrijke kunstcollectie. Nummer elf staat al klaar om zijn vader op te volgen.

De Sixcollectie, een van Nederlands waardevolste kunstcollecties, wordt al honderden jaren beheerd en bewaard door de nazaten van de patriciër Jan Six I (1618-1700). De Six-verzameling bevat duizenden kunstobjecten uit de laatste 1000 jaar en bevindt zich in het Sixhuis aan de Amstel in Amsterdam. Weinig mensen kregen de kans de werken te aanschouwen, want de collectie is maar beperkt toegankelijk. Daar komt nu enigszins verandering in.

Jan Six I legde de basis voor de omvangrijke kunstcollectie. Zijn familie zat in de lakenindustrie en behoorde tot een van de rijkste families in de stad. Jan Six I was koopman, kunstverzamelaar en burgemeester van Amsterdam. Hij is vooral bekend vanwege zijn vriendschappen met Rembrandt en Vondel. De omvangrijke collectie is in de loop der jaren verder uitgebouwd en bevat werken van schilders uit de Gouden Eeuw als Saenredam, Jacob van Ruisdael en Potter. Ooit behoorden het Melkmeisje van Vermeer en het Straatje van Vermeer tot de collectie. Maar samen met 3000 andere werken heeft de familie die moeten verkopen.

Inmiddels beheert Jan Six van Hillegom (1947), de tiende Jan, de collectie. Naar goed gebruik worden alle eerste zonen generatie op generatie Jan genoemd. Zij krijgen de verantwoordelijkheid voor het bij elkaar houden van de collectie. Dat betekent dat de oudste Jan Six het huis aan de Amstel bewoont.

De grootvader van Jan Six van Hillegom verkocht het pand in 1957 aan de staat. Daarmee werd die verantwoordelijk voor het onderhoud. De financiële steun van de overheid viel de familie erg tegen. De onderhouds-en exploitatiekosten waren te groot voor de familie. Dit was de start van een jarenlang geschil tussen de Staat en de familie.

Afgelopen maandag werden alle bezwaren opzij gezet en tekenden de familie, de Six Stichting en de ministers Plasterk van cultuur en Vogelaar van vrom een overeenkomst. Een van de uitkomsten is dat Rembrandts wereldberoemde portret van Jan Six I om het jaar een paar maanden gaat ’logeren’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. In ruil daarvoor krijgt de familie van het ministerie van cultuur een structurele subsidie voor beveiliging en onderhoud van het monumentale pand aan de Amstel. De elfde Jan Six, van beroep kunsthistoricus, staat klaar om de collectie over te nemen en het huis te bewonen. Het is nog onbekend wanneer de wisseling van de wacht zal plaatsvinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden