Weblog

Eerste jaar goed voor de spaarrekening?

Veel zon, een gunstige ligging en efficiënte panelen zorgen voor een mooi rendement. Beeld
Veel zon, een gunstige ligging en efficiënte panelen zorgen voor een mooi rendement.

Het wordt steeds duidelijker wat mijn zonnepanelen presteren. Als de zomer niet voortijdig plaatsmaakt voor een gure herfst, wordt mij een financieel heel gezond eerste jaar gegund.

Vincent Dekker

Ik was u nog een vervolg schuldig op mijn beslommering van vorige week. Toen kon ik melden dat mijn stroomproductie in de eerste twee maanden zo'n 20 procent boven de verwachting van de site 1miljoenzonnepanelen ligt. En die verwachting komt voor een heel jaar toch al uit op 2542 kilowattuur, wat bijna 200 kWh meer is dan waar ik aanvankelijk mijn begroting op baseerde. Dus gloort er een grote financiële opsteker aan de horizon, leek me.
De meevaller van 20 procent boven de verwachting van '1miljoen' is voor een deel te danken aan een extra zonnige juni-maand. Dat blijft natuurlijk niet zo. Dus gok ik dat de eerste twaalf maanden niet ook met die 20 maar met bijvoorbeeld 15 procent plus eindigen. Dan zou ik dus tot 12 mei volgend jaar geen 2542 maar 2923 kWh van mijn dak halen.
Aangezien ik bij de investering was afgegaan op de voorspelling van Wijwillenzon: 2350 kWh, zou ik dan 573 extra kWh opwekken. Dat zou bij 23 cent per kilowattuur (de prijs die ik dacht te betalen voor mijn stroom) een financiële meevaller van 132 euro zijn. In toaal zouden mijn panelen dan geen 540 maar 672 euro aan stroom opwekken.
Dit weekend kreeg ik echter de nieuwe aanbieding van mijn stroomleverancier Eneco in huis. Als ik me weer voor een jaar aan Eneco verbind, kost een kWh me 21,73 cent. Dan leveren de 2923 kWh die ik vermoedelijk ga opwekken me 635 euro op. Dat is ten opzichte van mijn begroting dus een meevaller van 95 euro.
Onder de streep, na afschrijving en verzekeringspremie, houd ik dan een rendement over van 5,24 procent. Kijk, daar doe ik wel voor! En dat is dus nog zonder prijsverhoging van de stroom; in tegendeel: zelfs ondanks een iets lagere prijs dan ik had begroot.

Wie zwart wil blijven kijken: er zijn nog maar twee van de twaalf maanden om. Het kan dus nog behoorlijk tegenvallen.
Zelf ben ik, maar dat hebt u al lang in de gaten, van het zonnige soort: als juli en augustus mooie maanden worden, zal m'n rendement nog flink boven die 5,24 procent kunnen uitkomen.

Reactie op reacties per 13 juli:
@JanvdH en nielstn: om de sommen correct te houden: ik heb tot nu toe 7048 euro geïnvesteerd en betaal 31 euro per jaar voor een verzekering.
@shure: om misverstanden te voorkomen: ik ben eindredacteur bij Trouw, werk met andere woorden voor de papieren krant, en krijg voor dit weblog niets extra's betaald. En nee, ik krijg ook geen leuke extra's of kortingen van Wijwillenzon of andere al of niet commerciële 'zonne-energiebedrijven'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden