Eerste hulp voor stellen in vinexwijk

ChristenUnie zet preventiewerkgroep relaties op in Amersfoort

Een plek met 'karakteristieke woningen', 'ruime speelplaatsen waar kinderen onbezorgd kunnen spelen', groen en genoeg parkeerruimte. Op papier klinkt het leven in de Amersfoortse vinexwijk Vathorst misschien als een droom, maar de wijk wordt geteisterd door echtscheidingen.

Eén op de twee huwelijken strandt hier na de geboorte van het eerste kind. Een werkgroep van de gemeente gaat daarom aan de slag met een 'preventieaanpak relaties'. Het initiatief komt van raadslid Ron van der Spoel (ChristenUnie). Vorig jaar waren veel partijen volgens hem nog tegen het plan. "De overheid moet zich niet met zaken achter de voordeur bemoeien wordt gezegd, maar achter die voordeur wonen vaak wel kinderen. Hun in een stabiele omgeving en gezond laten opgroeien is wél een taak van de overheid."

Vijf jaar lang werkte het raadslid als pastor in de wijk (18.000 inwoners), waar hij woont met vrouw en drie kinderen. "Ik heb de ellende van dichtbij meegemaakt." Die ontstaat volgens hem vaak na de geboorte van het eerste kind. "83 procent krijgt dan in meer of mindere mate relatieproblemen. Je wordt geacht op een roze wolk te zitten maar de eerste tijd is het overleven."

Andere oorzaken van scheidingen onder jonge gezinnen noemt hij "spanningen rondom te hoge hypotheken" en "het ontbreken van sociale netwerken". "Mensen die kinderen krijgen, starten vaak net met hun carrière. Het zijn tweeverdieners met een huis onder water waar dan de stress van kleine kinderen bijkomt. Familie woont vaak niet in de buurt."

Hij vindt dat ouders rondom de geboorte van kinderen in de gaten gehouden moeten worden door bijvoorbeeld de huisarts of consultatiebureaumedewerkers. "Aanstaande ouders zijn vaak niet voorbereid op wat gaat komen. Herken signalen, vraag hoe het met ze gaat. Twee, drie gesprekken helpen al." Het raadslid vertelt dat er nu overal posters in de wijk hangen met reclame van scheidingsadvocaten en -bemiddelaars. "Ik zie liever posters met informatie over gratis hulp, een positieve boodschap die uitstraalt: we gaan samen aan het werk."

Landelijk gaat één op de drie echtparen uit elkaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft geen cijfers uitgesplitst per wijk. Dat nieuwbouwwijken veel jonge gezinnen kennen, de risicogroep, is een verklaring voor het hogere percentage scheidingen. In Leidsche Rijn in Utrecht lag dit tien jaar geleden op een geschatte 80 procent. Maatschappelijk werk en een advocatenkantoor riepen destijds een speciaal echtscheidingsspreekuur in het leven. Het Parentshouse, waar gescheiden ouders een tijd kunnen wonen, op IJburg (Amsterdam) bleek bij de opening twee jaar geleden een groot succes. Er kwamen direct 21 aanmeldingen binnen.

Scheidingsonderzoeker Ed Spruijt, verbonden aan de Universiteit Utrecht, is enthousiast over de plannen in Amersfoort. "In landen als Zweden en Finland krijgen aanstaande ouders cursussen. Dat helpt." Hij wijst op een brandbrief aan alle gemeenten die hij vorig jaar schreef samen met een psycholoog en de auteurs van 'Liever liefde dan de beste buggy'. Hierin staat onder andere: "Kinderen van gescheiden ouders hebben ongeveer dubbel zoveel problemen als kinderen uit intacte gezinnen, zowel op korte als op lange termijn. (..) Veel gemeentelijk beleid is gericht op het bevallings-proof maken van de moeder, maar daarmee is de relatie van de ouders nog niet kind-proof."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden