Eerste Hulp voor plotse miljonairs

In één klap miljonair door een winnend lot. Dat overkomt een deelnemer aan de Staatsloterij op 10 augustus. Medewerker Arjan van ’t Veer zal hem of haar begeleiden.

Irene van Wijhe

1

Waarom heeft een kersverse miljonair uw hulp nodig?

„De omschakeling is vrij heftig. Iemand die na lang wikken en wegen zijn bedrijf verkoopt voor een paar miljoen, weet wat hem te wachten staat. Plotsklaps rijk worden door een lot is andere koek. Wanneer het lot thuis ligt te wachten, wordt er wel gefantaseerd over zoveel geld. Maar dan ineens is het er. Ik ben dan de Eerste Hulp Bij Miljonairschap. Mensen komen vaak zenuwachtig mijn kantoor binnen, hebben slecht geslapen.”

2

Hoe reageren ze vervolgens op het goede nieuws?

„In eerste instantie kan vrijwel niemand het geloven. Daarom controleren we eerst het lot via onze computer. Wanneer alles klopt, hoor je een vrolijk muziekje. Op dat moment is het zeker: hier zit een nieuwe ’rijke’.

Reacties zijn heel wisselend: de een valt stil, de ander moet huilen. Extreme reacties heb ik nog nooit gehad.”

3

Wat moet zo’n geluksvogel vooral doen of achterwege laten?

„Nederlanders zijn vrij nuchter als het op geldzaken aankomt. Veelal willen ze hun huis verbouwen of een grotere woning, een andere auto en op vakantie. Vrijwel alle nieuwe miljonairs geven aan dat ze een ’appeltje voor de dorst’ achter de hand willen houden. Wat ik wel adviseer, is om het geld voor je te laten werken zolang je geen duidelijk plan hebt. Zet het op de bank om rente te vangen. Verder is het slim om een paar vermogensbeheerders in te schakelen: zij hebben verstand van beleggen.”

4

Hoe lang blijven deze winnaars vervolgens onder uw vleugels?

„Mijn taak is om mensen de ’eerste hulp’ te bieden, maar vaak duurt het contact langer. Ik ontvang regelmatig telefoontjes of sms’jes van miljonairs die me melden dat ze een mooie vakantie hebben of die graag mijn mening willen. Een veel voorkomende vraag is: ’Vertel ik mijn omgeving hoeveel ik heb gewonnen?’ Mijn advies: vertel ze dat je een prijs, bijvoorbeeld een ton, hebt gewonnen. Dat verklaart in elk geval die nieuwe auto of verre reis.

Ook organiseren we jaarlijks een diner voor ’onze’ miljonairs om ervaringen uit te wisselen. Het valt me op dat er zelfs bij hen onderling nog jaloezie bestaat: 25 miljoen is tenslotte toch wat anders dan anderhalf.”

5

Wat is uw mooiste herinnering aan een winnaar?

„De man die drie jaar geleden een aantal miljoen won. Het exacte bedrag vertel ik niet, maar zijn eerste aankoop na de loterij was een gouden horloge. Als hij naar bed ging, legde hij het naast zich op het nachtkastje, zodat hij ’s ochtends weer wist dat het geen droom was: ’Ik ben echt miljonair!’”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden